Едва ли има две мнения по въпроса, че автомобилът е едно от най-използваните изобретения. Неговата поддръжка е от голямо значение, особено ако искате той да изглежда добре. И когато говорим за поддръжка, както вътрешната, така и външната са важни. В следващите редове ще поговорим за това как да се погрижим за ефективната защита на автомобилната боя.

 

Как се защитава боята на колата?

 

За да изглежда автомобилната боя перфектно винаги, тя се нуждае от поддръжка аи правилна защита. Не е особено трудно да се погрижите за това. Нека видим кои са основните фактори, които оказват негативно влияние на боята на колата и какви техники можем да приложим, за да я защитим.

 

Фактори, оказващи негативно влияние върху боята на автомобила

 

Има няколко основни фактора, които оказват негативно влияние на това как изглежда боята на колата. През лятото основният такъв, който може да нанесе повреда на боята, това е слънцето. Силната пряка слънчева светлина може да ненесе сериозни щети, както и д доведе со избледняване на цвета. 

 

През зимата основният виновник за това боята да се уврежда е солта, която се използва за разтопяване на леда. 

 

Дъждът е другият фaĸтop, който оказва влияние въpxy състоянието на автомобилната боя. Прекомерното мокрене и излагане на такива атмосферни услови, може да дoвeдe дo пoявa нa ръжда и ĸopoзия

 

Изпражненията на птиците и смолата също се отразяват негативно на автомобилната боя, защото са cилнo ĸиceлинни и дeйcтвaт paзяждaщo. Te могaт дa причинят дocтa cepиoзни щети въpxy лака.

 

За да осигурите максимална защита на автомобилната боя от тези вредни фактори е нужно да взимате конкретни мерки за тази цел.

 

Пастиране и полиране на автомобила

 

Полирането и пастирането са двете основни козметични процедури, които може да подарите на своя автомобил и то буквално по всяко време и които се грижат за защитата на автомобила. Преди да бъде използвана каквато и да е вакса или полираща течност, е нужно автомобилът да бъде внимателно почистен от вскякава мръстоия и прах. След това е необходимо внимателно и прецизно подсушаване, преди прилагането на ваксата. Самата процедура се извършва с внимателни кръгови движения и най-добре да това да се случва на сянка, а не под директна слънчева светлина. 

Причината е, че по време на процедурата боята става значително  по-чувствителна на надрасквания и вероятността да се стигне до този нежелан резултат е по-голяма.

 

Напълно достатъчно е пастиране и полиране на автомобила да се извършва два пъти в годината. Предпазния слой, който се създава по време на тези процедури, се запазва дори след неколкократни измивания на автомобила.

 

Мерки и съвети за защита на автомобилната боя

 

Ако искате да имате наистина качествена защита на автомобилна боя, пастирането и полирането са наистина чудесни процедури. Но вашата работа по поддръжката далеч не приключва с това. Няма как да не полагате всекидневни грижи за колата си, а да очаквате, че тя ще изглежда винаги в перфектно състояние. Ето основните мерки и съвети, полезни за защита на автомобилната боя:

 

Мийте редовно автомобила си 

 

Едва ли има нужда да го споменаваме, но миенето на автомобила ще ви осигури до известна степен защита на автомобилната боя. Старайте се да правите това упражнение поне веднъж всяка седмица, особено ако използвате автомобила си постоянно и в градски условия. Освен мръсотията, праха и солта, при силна струя на водата и използването на качествени измиващи продукти, ще защитите боята на колата за по-дълго време. Освен това, по този начин падат и птичите изпражнения, както и смолата, ако колата ви е стояла дълго време лятото под дървета.

 

Дръжте автомобила си под навес и сянка

 

Старайте се винаги да държите своя автомобил под навес, а лятото на сянка. По възможност си осигурете подземното паркомясто, което да ви е под ръка или гараж. Така не само, че ще ви се налага да миете колата по-рядко, но и тя ще бъде защитена от праха, директната слънчева светлина и всички неблагоприятни атмосферни условия. Лятото винаги паркирайте колата на сянка. Силното слънце причинява големи щети на автомобилната боя, в следствие на което тя избледнява с времето.

 

Използвайте полираща паста поне 1-2 пъти в годината

 

Специалистите препоръчват да се използват допълнителни професионални козметични препарати за поддръжка и защита на автомобилната боя. Поне 1-2 пъти в годината отделете време и средства и направете процедура по полиране на автомобила и боята му. Освен, че автомобилът ви ще изглежда много добре чисто визуално, боята му също ще бъде предпазена от всички атмосферни условия. Използването на полираща паста повече от 2 пъти в година в никакъв случай не е противопоказно.

 

Не използвайте агресивни препарати или четки за почистване

 

Едно от най-важните правила когато използвате професионални почистващи препарати за боя е, те да не бъдат агресивни или в съдържанието им да има абразивни частици. Това неминуемо ще доведе до надраскване на боята и ще ви се наложи пребоядисване. Същото се отнася и за четките, които използвайте. Дори и да сте сигурни, че са чисти и деликатни, преди експлоатацията, измийте четката и се уверете, че по нея няма песъчинки или други малки частици, които могат да увредят боята.

 

Свалете всички бижута от ръцете си когато почиствате автомобила

 

Когато миете и чистите вашия автомобил, предварително свалете всички бижута като гривни, часовници и пръстени от ръцете си. Без значение дали са златни или сребърни, металът може да увреди боята на колата дори при едно леко и неволно докосване. И така вместо да коригирате малки драскотини, да създадете нови и по-дълбоки. За да си спестите неприятните ситуации, най-добре работете без бижута по ръцете си. За по-голяма безопасност може да свалите и колана си. Случва се токите да причиняват същите увреждания като бижутата.

 

Поддръжката и правилната защита на автомобилната боя са от особено голямо значение за всеки. Честото миене и полирането на боята поне 1-2 пъти в годината ще ви осигурят защитата, от която имате нужда. Редовните грижи, както и спазването на гореописаните малки, но много важни правила, също са от особена важност. Почиствайте боята на автомобила само с деликатни препарати и четки, дръжте колата под навес и на сянка през лятото, избягвайте да паркирате на слънце, сваляйте часовника и бижутата от ръцете си когато миете автомобила си и ние ви гарантираме, че няма да имате проблеми с боята.