Едва ли има активен шофьор, който не се вълнува от въпроса колко могат да издържат неговите спирачни накладки, до каква степен тяхното качество зависи от марката и модела на самия автомобил и можете ли сами да се справите с тяхната смяна или се нуждаете от опитните ръце на професионалист автомонтьор. Истината е, че състоянието на накладките е от особена важност и в никакъв случай не бива да се неглижира.

Нека разгледаме кога е нужна смяна на тези части, какви са възможните причини за проблеми с тях, както и как да изберете подходящи спирачни накладки. Ще ви споделим и много полезни съвети, които ще са ви от полза.

 

Кога е необходима смяна на накладките?

 

Издръжливостта на спирачните накладки зависи от редица фактори като вид, модел и тегло на вашия автомобил, експлоатация на автомобила, качество на самите накладки и материал на изработка, както и условия и стил на шофиране. Обикновено има признаци, които показват, че е време да се замислите за смяна на накладки. Един от тези признаци е дебелината им – ако те са по-тънки от 3 мм. това е гаранция, че е време за нови. Теч в спирачната течност също може да доведе до смяна на задните или предни накладки. Изкривяване на спирачния диск, вследствие на прегряване е друга причина поради която е необходима смяна на накладките. Друг много издаващ знак е неприятният стържещ звук, който се чува от колелата в момента, в който натиснете спирачката. Ако се появи такъв при вас, бъдете сигурни, че става въпрос за износени и захабени накладки, които се нуждаят от спешен ремонт. Модерните и съвременни автомобили са оборудвани с всякакви шумоизолации и сензори, включително и такива, които сигнализират когато настъпи износване на накладки. Така, че ако разполагате с такъв тип автомобил, единственото нещо, което се изисква от вас е да следите таблото за светлини, които да ви подскажат, че има наличен проблем с тях.

 

Възможни причини за поява на проблеми

 

Няколко са възможните причини, които могат да доведат до проблеми със спирачните накладки. Нека разгледаме какви могат да бъдат те:

 

 • Стил на шофиране

Една от най-често срещаните причини за това да се получават проблеми с предните или задни накладки е стила на каране на самия шофьор. Рязкото ускорение и внезапното спиране на автомобила износват тези части. Счита се, че за шофиране в градска среда накладките издържат до 30 – 40 хил. километра. Важното уточнение, което искаме да направим, че е едни спирачни дискове се сменят средно на 80-100 хил. километра.

 

 • Условия на шофиране

Другата причина, която може да доведе до износване и проблеми с накладките това са условията на шофиране и по-специално лошите такива. Ако непрекъснато ви се налага да карате до пътища на които има много неравности или дупки, то накладките определено ще се износят по-бързо от обикновено.

 

 • Теч в спирачната течност или спирачните дискове

Подобен теч в спирачната течност може да повреди буталата, а от там и работата на всички елементи в спирачната система. Ако има проблем или износване на спирачните дискове, то това може да доведе и до изхабяване на накладките. Обратният процес също е валиден. Общо взето, най-добре е на спирачната система трябва да се гледа като на единна екосистема.

 

Как да изберем спирачни накладки

 

Изборът на качествени спирачни накладки е особено важен, ако искате да си осигурите безпроблемно шофиране и дълъг живот на тези части. По-високият клас накладки определено е за предпочитане, защото по този начин ще си подсигурите и дългата експлоатация на спирачните дискове. Когато правите своя избор винаги вземайте предвид климатичните условия, както и видът на вашия автомобил и неговата спирачна система. Не се подлъгвайте да си си купувате евтини спирачни накладки. Винаги залагайте на високото качеството и не правете компромис с това за сметка на цената, защото евтините стоки могат  да предизвикат сериозни проблеми с вашия автомобил, а и знаете, че евтиното винаги излиза скъпо накрая. Ние в AutoFix 24 предлагаме висококачествени резервни части, в това число накладки, спирачно феродо, дискови спирачки за всеки модел и марка автомобил на страхотни цени. Може да разгледате подходящите резервни части за вашия автомобил в нашия сайт и да ги поръчате до дома си с безплатна доставка. Ние ви гарантираме, че ще получите качеството, което заслужавате.

 

Освен всичко друго, е добре редовно да проверявате нивото на спирачна течност като се препоръчва смяната ѝ на всеки 2 години.

 

Описание на процеса на смяна от собственика на автомобила

 

Със сигурност смяната на спирачните накладки в домашни условия ще ви излезе по-евтино. Важно е обаче да знаете какво правите и да бъдете много внимателни. Средно цялата процедура би трябвало да ви коства около 2-3 часа.

Описание на стъпки

 

 1. Първото нещо, което трябва да направите е внимателно да разхлабите болтовете на джантата на избраното колело, което се нуждае от смяна на накладките. За тази цел не е необходимо да повдигате своя автомобил, но пък е задължително условие да сте включили ръчната спирачка за по-голяма сигурност и безопасност при последваща работа.

 

 1. Време е да повдигнете автомобила си с помощта на хидравличен крик. След това свалете гумите една по една много внимателно.

 

 1. След като свалите гумите, е необходимо да свалите и целия спирачен апарат  или спирачен барабан и да проверите състоянието на уплътненията и предпазната капачка.

 

 1. Махнете съпорта на спирачния апарат и разглобете спирачния диск.

 

 1. Свалете старите износените накладки и поставете новите части. След това монтирайте останалите по обратния ред.

 

Нужни инструменти

 

Ето и списък на инструментите, които ще са ви необходими, за да извършите сами смяната на накладките в домашни условия:

 

 • Хидравличен крик;
 • Щанга;
 • Две стойки;
 • Гаечни ключове, различни размери;
 • Накрайници торкс, различни размери;
 • Накрайници шестостен, различни размери;
 • 1/2″ тресчотка;
 • 3/8″ тресчотка;
 • 1/2″ върток;
 • 3/8″ различни удължения;
 • 1/2″ различни удължения;
 • ръкавици;
 • телена четка;
 • универсална смазка.

Възможни проблеми, които може да възникнат

Смяната на накладки не е за всеки човек, особено ако той не разполага с нужните умения и познания. Възможно е да не се справите сами с този процес, а и след това да възникнат проблеми като неправилно монтиране на новите накладки, а от там и до по-сериозни такива. Именно поради тази причина, ако изпитвате затруднения или не се чувствате достатъчно сигурни в себе си, по-добре се обърнете към професионалист автомонтьор, който да се заеме с тази работа.  

Безопасност

Ако все пак знаете с какво се захващате и какво правите, е много важно да спазвате всички мерки за безопасност. Така например е абсолютно задължително когато повдигате своя автомобил на крика да пуснете ръчната спирачка, за да предотвратите евентуално движение на автомобила. Освен това бъдете много внимателни и когато разхлабвате и болтовете на гумите и повдигате самия автомобил. Това действие трябва да се извършва прецизно и предпазливо. Винаги използвайте ръкавици по време на работа, а за още по-голяма безопасност може да носите и предпазни очила. 

 

Правила при смяната

 

Когато сменяте своите предни и задни накладки сами задължително условие е да спазвате всички правила, не само за безопасност, но и да бъдете последователни в действията. Никога не повдигайте своя автомобил и тогава да започвате да развиват болтовете на гумите. Както казахме и по-горе, това най-лесно се случва когато автомобилът не е повдигнат. Освен това винаги проверявайте състоянието на цялата спирачна система. Добре би било да проверите и нивото на спирачна течност. Ако не сте го сменяли скоро е добре да го направите – за оптимално време се счита период от 2 години. Другото много важно нещо е, че след като се разглобили всички части и сте подновили старите и изхабени накладки с нови, трябва да монтирате останали части по обратния ред. Ако спазвате тези правила и се придържате към стъпките, които ви дадохме малко по-горе няма да има причина да не се справите със смяната на задните и предни накладки на своя автомобил.

 

В коя част от процеса е възможно да имаме нужда от автомонтьор? Защо?

 

Самата процедура по една смяна на накладки може и да не е много лесна задача. Не всеки човек може да се справи с това начинание, а и не е необходимо, защото има професионалисти, на които това им е работата и се занимават с подобна дейност от десетки години. Ако не сте запознати с устройството на автомобила е възможно да изпитате затруднения по самата смяна на изхабените накладки и след това по монтирането на всички части на правилните им места. Да върнете всички разглобени части, колкото и малки да са те на точните места е от съществена важност, както за вашата собствена сигурност когато сте на път и шофирате, така и за живота на вашия автомобил. Нашият съвет е, ако не разполагате с нужните умения или пък се притеснявате, че ще направите всичко както трябва, да се обърнете към специалист автомонтьор. Да, със сигурност ще ви излезе по-скъпо от това сами да си направите смяната, но, за да бъдете сигурни, че всичко е наред, най-добре потърсете професионални услуги.

 

Съвети от специалистите

Така или иначе накладките са от онези части на автомобила, които с времето се износват и трябва да се подновяват. За да удължите техния живот обаче, специалистите съветват да не ускорявате и спирате рязко автомобила си. Освен това, агресивният стил на каране е доста често срещана причина за прегряване на спирачните дискове, които се загряват до 600-700 градуса, трият се и водят до повреда в целия спирачен механизъм. Другият полезен съвет, който дават специалистите е редовната проверка на нивото на спирачна течност и нейната смяна на всеки 2 години. Смяната на спирачните накладки се прави приблизително когато са изминати 80 -100 хиляди километри. Ако се кара предимно в градска средна, препоръката е смяната да се извърши по-рано – когато се преминат 30 хиляди километра.

 

Надяваме се, че сме ви дали полезни съвети за това кога се сменят накладките, какви са възможните причини, които могат да доведат до тяхното изхабяване и как да се справите сами с този процес. Не забравяйте, че едно от най-важните неща е закупуването на качествени резервни части и навременната и редовна профилактика.