Всеки собственик на автомобил би трябвало да знае колко важна е постоянната поддръжка на превозното средство, за да бъде неговият живот по-дълъг. Смяната на моторното масло не прави изключение. Това е може би един от най-важните моменти и изключително важен за безопасността в автомобила и безпроблемната работа на мотора.

Както може би знаете, двигателят е направен от много метални части, непрекъснато движещи се и търкащи се една в друга, докато той работи. Именно за да работят добре, те имат нужда от необходимото смазване с моторно масло.

Смяната на маслото на двигателя е обвързана с редица въпроси като: можем ли сами да се справим с тази задача, кога маслото е за смяна, какъв е процесът, какво е маслото на нашата кола и още редица други. А днес, ние отговаряме на всички тях!


Кога моторното масло е за смяна?

За всеки автомобил е посочен срок за смяна на моторното масло в ръководството за експлоатация. И освен ако не сте купили чисто нова кола от производителя й, то ви съветваме все пак да наблюдавате автомобила си. Най-добре е да сменяте маслото и масленият филтър или веднъж годишно, или на всеки 10 000км. Това би бил оптималният вариант, за да може вашият автомобил и двигателят му да бъдат в перфектно състояние.

Моторното масло трябва да се сменя поне веднъж годишно, когато колата не е карана достатъчно, тъй като маслото се окислява, независимо дали тя е в движение или не, което води до губене на неговите свойства. Съветваме ви да не оставяте нищо на случайността и да се погрижите за двигателя дори да не сте достигнали 10 000 км за година.

 

Можем ли да удължим живота на маслото?

Все по-често собствениците на автомобили избират да долеят моторно масло на колата си, вместо да го сменят изцяло. И макар това да може да спаси положението за кратко, би могло да се окаже грешка в дългосрочен план и да доведе до ремонти и завишени разходи по автомобила по-късно. 

Добре е да знаете, ако все пак решите да долеете масло, за да си спестите още малко време преди смяна, то трябва да знаете точно какво е било налятото масло предишния път и да допълните с такова, което има същите спецификации, при възможност на същата марка. 

Не забравяйте – не правете никакъв компромис с качеството на маслото! То все пак влияе пряко върху работата на двигателя и неговите работни елементи. 


Предимства на смяната на моторното масло от собственика на автомобила

Основните предимства за това сами да се заемете със задачата да смените моторното си масло са повече от ясни: спестявате време и пари! Вместо да се редите на дълги опашки пред автосервиз, следвайки правилните стъпки, можете и сами да свършите това! 

Имайте предвид, че задачата на пръв поглед е лесна, но има много тънкости, за които трябва да внимавате, за да не навредите на двигателя на своя автомобил.

 

Предимства при смяна на маслото от автомонтьор

Именно заради тези тънкости, смяната на моторното масло от специализиран майстор би бил по-добрият избор. Ако не сте сигурни в това, което правите или не знаете някои основни подробности от процеса, то доверете се на автомонтьор, който със сигурност ще извърши необходимото без проблем. 

В случай, че изберете сами да се справите с това, ето и как най-лесно можете да се погрижите за смяната на маслото на своята кола!


Как да сменим маслото и масления филтър сами?

Преди всичко, уверете се, че сте напълно подготвени! Важно е да знаете какъв тип моторно масло ви е необходим, какво количество, както и в някои случаи ще имате нужда от допълнителни инструменти. 

Колко масло ви е необходимо? Обикновено това зависи от големината на вашия двигател. Това би могло да е между 3 и 7 литра за леки автомобили, както и между 10 и 12 литра в някои специфични случаи. Не пропускайте да прочетете ръководството на автомобила си, където е посочено точно колко и какво масло е нужно. Също можете да се допитате и до своя автомеханик, който преди е извършвал смяната на моторното масло на вашия автомобил. В никакъв случай не забравяйте и за масления филтър, който също трябва да бъде подменян с всяка смяна на моторното масло.

 

Необходими инструменти и аксесоари

За да извършите смяната на моторното масло ще са ви нужни:

  • Посочените от производител масло и маслен филтър;
  • Крик и подемни опори;
  • Ключ за отвиване и завиване;
  • Съд за събиране на отичащото се масло;
  • Кърпи/парцали за почистване;
  • Фуния за наливане;

 

За смяна на маслото следвайте тези 6 лесни стъпки

След като сте набавили всички инструменти и атрибути, които са ви необходими за смяната, както и сте закупили правилните масло и филтър, време е да се захващате за работа! Преди да започнете със същинската дейност, съветваме ви да запалите двигателя и да го оставите да поработи известно време. Когато маслото е загрято, то се отича по-лесно от двигателя.

 

Стъпка 1 – Подгответе колата

Спрете колата си на равен и стабилен терен и я поставете в неутрална скорост (или за паркиране при автоматик) и включете ръчната спирачка. Използвайте хидравличен крик, за да повдигнете автомобила и поставете статични подпори, за да поддържат колата.

 

Стъпка 2 – Източете старото моторно масло

След като сте повдигнали колата, можете да поставите съдът за изтичане точно под отвора за маслото. Някои автомобили имат предпазител срещу пръски и ако вашият има, то уверете се, че сте го намерили и го премахнете, за да може да достигнете до отвора. За този предпазител може да ви се наложи да използвате ключ за отвиване. 

За да отворите капачката за изтичане, завъртете по посока на часовниковата стрелка. След като отворите отвора на маслото, то ще потече в съда под него. Изчакайте достатъчно време! Дори моторното масло да е спряло да тече/капе, оставете съда още няколко минути, за да елиминирате риска да е останало нещо.

 

Стъпка 3 – Отстраняване на масления филтър

ВАЖНО! Ако масленият филтър на вашата кола е разположен в горната част на двигателя, препоръчваме ви да го извадите преди източване на маслото. В противен случай, масло от филтъра може да се върне обратно в двигателя и да не сте източили всичко изцяло. Ако обаче филтърът е в долната част, можете да го извадите и след този процес.

За отстраняване на стария маслен филтър ще трябва да използвате гаечен ключ. След като го извадите, използвайте кърпи или чисти парцали, за да почистите отделението, предназначено за него. Така ще сте сигурни, че няма останало масло там.

След като приключите със стария филтър, хитър трик от автомонтьорите е нанасянето на тънък слой моторно масло върху уплътнението на новия, за да може той да работи по-добре.

 

Стъпка 4 – Поставяне на новия маслен филтър

След като се смазали новите уплътнения, поставете в отделението новият маслен филтър и затегнете капачката. Внимавайте при затягането, тъй като е много важно да не бъде нито недобре затегната, нито прекалено. Може да използвате ключа за затягане, тъй като ако не е добре затворена капачката, рискувате да потече масло при запалване на двигателя. Ако пък го затегнете прекалено много, уплътнението може да се разкъса и това до доведе до по-трудното му отстраняване след това.

 

Съвет: Доверявайте се само на проверени доставчици на части за автомобили и закупете вашия маслен филтър и маслото от проверени търговци!

 

Стъпка 5 – Наливане на ново моторно масло

Дойде и моментът да налеете новото масло. Използвайте фуния, за да не разливате масло извън предназначеното за това място. Уверете се, че наливате точното необходимо количество за вашия автомобил. По-ниско ниво ще доведе до недобра работа на двигателя, а препълването с масло също може да доведе до проблеми с него. След като налеете маслото, затворете добре капачката.

 

Стъпка 6 – Проверката е задължителна

След като сте направили всичко до този момент, време е да запалите автомобила и да проверите дали не изтича масло. Оставете го да поработи за минута-две, а след това изгасете и отново изчакайте минута. След това проверете пръчката на маслото, за да видите неговото ниво. То трябва да е между маркерите MIN и MAX. 

Не забравяйте накрая да запишете на колко километра е бил автомобила при смяната, както и датата, за да знаете следващия път кога трябва отново да смените маслото на колата си. 


Общи съвети от експертите

За съжаление, има много неща, които биха могли да се объркат при смяната на маслото и затова е добре наистина да се уверите, че ще се справите със задачата. Трябва да знаете, че при много автомобили начинът на смяна на моторното масло е различен от стандартния и ако не сте запознати със спецификите, по-добре се доверете на някой с опит.

  • Проверете в ръководството на автомобила си дали той не е със сух картер за масло. В този случай, маслото се съхранява в отделен резервоар и се източва по време на работа на двигателя. 
  • Проверете дали масленият филтър не се намира в специален корпус, тъй като има и цилиндрични хартиени филтри, различаващи се от тези в машинното отделение.
  • Не пропускайте смяна! Следете редовно километрите и датата на последна смяна. Прекаленото отлагане на смяната във времето може да доведе до сериозни последици за двигателя и да навреди на неговата работа. 
  • Съветваме ви винаги да купувате от лицензирани и проверени търговци и да не правите компромис с качеството за сметка на цената!