Сменят се сезоните и в един момент спокойната и пъстра есен идва с по-студения и свеж въздух. Тогава всеки водач на автомобил би трябвало и да се сети, че е време за смяна на летните със зимни гуми. Вероятно мнозина се питат кога точно е най-подходящото време за това. Малко е трудно да се даде съвет за правилния момент, в който да оборудвате автомобила си със зимния комплект гуми, защото това зависи от много фактори. Във всеки случай не можем да обвържем това с някаква конкретна дата от календара, а просто да ви дадем съвети за това кога е най-добре да смените летните със зимни гуми.

Добре е да следите прогнозите за времето и да действате, ако се очаква спадане на температурите под +7 градуса по Целзий. Не бива да се бавите и да чакате те да стигнат близо до 0 градуса. По-добре отрано се подгответе за по-суровите условия. В България действащият Закон за движение по пътищата не задължава през студения сезон автомобилите да са със зимни гуми, но има държави, където това е регламентирано и е забранено през зимата автомобилът да се управлява с летни гуми. При нас единственото изискване за шофиране в зимни условия е грайферът на гумата да е по-дълбок от 4 мм. Тук разчитаме, че шофьорите са достатъчно благоразумни и знаят предимствата на подходящите за всеки сезон гуми.

 

Кога се сменят летните гуми със зимни?

Със сигурност, в началото на зимния сезон, летните гуми е препоръчително да бъдат вече сменени със зимни.  Много шофьори правят тази смяна още през есента. Но е добре да се отчитат и промените, които насъпват с годините в климата. Температурите може да се понижат още през октомври, но е възможно и месец ноември да се наслаждаваме на много топло време. Обикновено се приема, че времето за зимни гуми е от месец ноември до месец март.

 

Трябва да смените летните гуми със зимни:

  • Преди първата слана или сняг;
  • Веднага след първата слана или сняг, ако се е случило изненадващо;
  • Когато нощните температури започнат да падат под 0 градуса;
  • Когато средната дневна температура падне под +7 градуса по Целзий.

 

Най-добре е да смените летните със зимни гуми преди температурите да се приближат към нулата и преди първите слани, които заплашват да превърнат локвите в лед. Трябва да знаете, че граничната температура, при която летните гуми напълно запазват сцеплението си с пътната настилка обикновено е около +5 / +7 градуса по Целзий. Когато средната дневна температура падне под  +7 градуса, вече е време за смяна. Това препоръчват и самите производители. Грешна тактика е да чакате да падне първия сняг или да видите заледен пътя сутрин. Много по-рано трябва да сте „екипирали“ автомобила си с подходящите зимни гуми за по-суровите условия, за да сте сигурни за сигурността си на пътя.

 

Защо е по-добре това да се извърши по-рано?

По-добре е да извършите смяна на летните със зимни гуми по-рано, защото така ще сте подготвени и студовете, снеговете и заледяванията няма да ви изненадат и да застрашат безопасността ви. Понякога сланите падат по-рано и през нощта образуват върху асфалта тънка кора от лед. Освен това, ако се намирате на място, където дневните температури се движат около + 7 градуса, а нощите са студени и термометърът показва под 0 градуса е твърде рисковано да разчитате на летни гуми.

Най-вероятно сутринта по пътната настилка ще се е образувал лед. По тази причина няма смисъл да рискувате като отлагате смяната. Шофирането с летни гуми при ниски температури през зимния сезон, при наличието на сняг и лед не е безопасно, а напротив – крие редица рискове. Автомобилът може да се подхлъзне на някой завой и да стане неуправляем.

Освен това, ще си спестите и висенето по опашки пред автосервизите за монтаж на гуми, както често се случва, когато „неочаквано“ дойде първият сняг. Ако случайно и вие сте от „изненаданите“ от този факт и не сте със зимни гуми, имайте предвид, че при тези условия спирачният път на автомобила е по-дълъг. Ниското сцепление на летните гуми с пътя прави автомобила по-трудно контролируем и създава редица неудобства при шофиране.

 

Всеки вид според сезона

Зимните и летните гуми са различно проектирани. Летните се използват при температури над +7 градуса по Целзий, а зимните – при температури под +7 градуса. И двата вида губят от свойствата си и ефективността си, ако се използват при различни от това условия.

Различават се и по своята структура, материал и шарката на протектора. (Вижте още: Какво означават различните обозначения на гумите).

Необходимостта да се сменят летните гуми със зимни произтича не само от разликата в протекторите на двата вида.  Има значение материала, от който са направени. Летните гуми през зимния сезон се „втвърдяват“, може да се напукат, губят своята еластичност, пада им коефициентът на триене и това създава проблеми. Така автомобилът губи от своята стабилност.  Докато през лятото, тяхната твърдост води до по-добро сцепление с мокри или сухи пътища. Адаптират се към горещините, без да се размекват. Този вид гуми се произвеждат със специална шарка на грайферите, така че да се отвежда бързо водата настрани и да намалее риска от аквапланинг (загуба на сцепление при мокри условия). Това е много важно при преминаване с висока скорост през някаква дълбока локва, например, или при силни дъждове. Шарката на протектора им е по-плитка и лесно отблъскват водата, но не и снега. Те го утъпкват и зоната става по-хлъзгава.

Предимството на зимните гуми за студения сезон е, че те остават достатъчно гъвкави, въпреки студа. За да се запази еластичен каучука към сместа за зимни гуми се добавя силициев двуокис. Така се осигурява перфектно сцепление с пътната настилка, дори и да е покрита със сняг или лед. По този начин шофирането е по-безопасно и комфортно.

Зимните гуми са проектирани специално за зимни условия и покриват критериите за безопасност. Имат различни на брой, форма и големина ламели, за да прилепнат плътно към пътя. Съдържанието на естествен каучук при тях е по-голямо. И понеже колкото по-меки са, толкова и сцеплението с пътната повърхост е по-голямо, автомобилът се управлява по-добре. Ако пътната настилка е заснежена или заледена, автомобил със зимни гуми има много по-малък спирачен път. Това е от голямо значение за безопасността по пътищата.

По-дълбоката им шарка на протектора осигурява процеп за снега, получава се слепване и от там по-добро сцепление. Това позволява запазване на контрола и повишава устойчивостта на превозното средство при заснежени терени. И освен това шарката на протектора им гарантира отстраняването на кишата от сняг и кал, която има по-голяма плътност от водата. Зимните гуми може да са оборудвани и с метални шипове, които да осигурят надеждно сцепление със заледени пътни настилки.

Използването на зимни гуми през летния сезон никак не е добра идея. В знойното лято, при високите температури, те могат да се разтопят по асфалта. Когато се нагреят много, техният грайфер се поврежда, автомобила става нестабилен и се увеличава спирачният път.

 

AutoFix24 съветва!  

При нас често се случват „изненадите“ с внезапно усложнена зимна пътна обстановка. И като се има предвид ненавременната намеса на службите по снегопочистването, по-добре слагайте отрано зимните гуми и си осигурете спокойствие и безопасност по пътя.

Помнете, че навременната смяна на летните със зимни гуми е ключът към безопасните и комфортни пътувания с автомобил извън топлия сезон. Това със сигурност ще ви спести нерви и пари, и най-важното – ще помогне да се избегнат много неприятни и понякога опасни ситуации по пътищата.