При избор на нов автомобил, човек гледа не само марка и модел, но и вид двигател – бензинов или дизелов. И двата вида двигатели имат своите предимства и недостатъци, както и своите привърженици. В днешната статия ще обърнем внимание на това какви са основните разлики между дизелови и бензинови автомобили. Сигурни сме, че фактите, които изложим ще ви бъдат много полезни и ще ви помогнат да направите правилен избор.

 

Разлики между дизел и бензин

 

Има съществени разлики между дизелови и бензинови автомобили по отношение на това как се запалва горивото. Преди да ви ги изясними, само ще вмекнем, че дизеловите двигатели са се използвали първоначално само в промишлеността – за задвижване на кораби, селскостопански машини, производствена техника и др. И въпреки, че дизеловите системи са монтирани на автомобили за първи път през 30-те години на миналия век, минават 50-60 години преди дизеловия двигател да се развие до степен, че да се използва по-мащабно.

 

Както казахме бензиновите и дизеловите двигатели запалват горивото по различни начини. Бензиновите двигатели използват електрическа искра, за да запалят микс от въздух и компресиран бензин. От друга страна, дизеловите двигатели пък, компресират горивото и въздуха до такава степен, че те се възпламеняват, без да е необходимо да има електрическа искра. Бензинът е съставен от молекули, чиято верига е къса и има по-малко енергия. Дизелът от своя страна е съставен от компоненти с дълги молекулни вериги и има по-голяма енергия. Това всъщност е и основната разлика между дизелови и бензинови автомобили. Дизеловите автомобили се нуждаят от по-малко гориво, в сравнение с бензиновите, за да достигат до една и съща мощност.

 

Предимства на дизеловия двигател 

 

И дизеловият и бензиновият двигател имат своите предимства и недостатъци. Нека разгледаме какви са предимствата на дизеловия. Едно от основните предимства на дизеловия двигател, това е неговата ефективност по отношение на разхода на гориво. Той е сравнително по-икономичен в сравнение с бензиновия, поради фактът, че има по-голяма енергия. Това правило важи в случаите когато педалът на газта е натиснат леко, а не силно до пода на автомобила. Всъщност дизелът няма горивно-въздушна смес по време на компресията и достига по-лесно висока температура. Високата температура означава и висока ефективност дори и при малко подадено гориво.

 

Друго основно предимство на дизеловия двигател е липсата на клапан за въздуха. За разлика от бензиновия двигател, при който натискането на педала на газта определя количеството на въздух, което да попадн в цилиндъра, при дизеловия това не е така. При него натискането на педала на газта е свързано с подаването на гориво към вече компресирания въздух в цилиндъра. 

 

Освен това, дизеловите автомобили се смятат за по-издръжливи и по-надеждни, спрямо тези с бензинов двигател. Те нямат свещи или други компоненти, които трябва да се сменят периодично. Това от своя страна прави поддръжката на дизеловите автомобили по-лесна и по-евтина.

 

Може да ви е интересна статията: Съвети за защита на автомобилната боя

 

Недостатъци на дизеловия двигател

 

Освен предимства, дизеловият двигател има и своите недостатъци. Един от основните такива, които притеснява редица хора е свързан с вредните емисии и замърсяването на околната среда. В сравнение с бензиновите автомобили, дизеловите генерират по-висока концентрация на вторични органични аерозоли, които са основният компонент на смог.

 

Друг недостатък на дизеловият двигател е по-скъпата цена на дизела, в сравнение с бензина. Това се дължи на по-високите данъци и акцизи.

 

В студено време стартирането на дизеловите двигатели става по-трудно. Причината за това е, че се изисква по-висока температура за запалване на двигателя. Това при бензиновите автомобили не се среща. Освен това се, смята, че дизеловите коли са по-шумни. Модерната технология обаче до голяма степен е смекчила този минус.

 

Ако има два едни и същи модела автомобил, но единият е с дизелов, а другият с бензинов двигател, то този с дизелов ще е по-скъпо от бензиновия. Въпреки това, при препродажба на дизелово превозно средство, могат да се възстановят по-голяма част от инвестициите, в сравнение с бензиновия автомобил.

 

Предимства на бензиновия двигател

 

Нека обърнем малко внимание и на бензиновия двигател и да видим какви са неговите предимства. 

 

Едно от най-големите преимущества, които имат дизеловите двигатели е ниската покупателна стойност на бензина. Както знаете, цената на бензина е сравнтелно по-ниска от тази на дизела. От друга страна самите бензинови автомобили са по-евтини от дизеловите, дори и когато става въпрос за един и същ модел и марка автомобил.

 

Друг сериозен плюс на колите с бензинов двигател е, че те са значително по-безшумни и с по-меки вибрации. Това от своя страна осигурява по-висок комфорт по време на шофиране и пътуване, особено на по-дълги разстояния.

 

Ниските разходи за поддържа са друга основателна причина доста хора да избират за себе си и семействата си бензинови автомобили. Ремонтът на един бензинов двигател е значително по-евтин от ремонта на дизеловия такъв.

 

Студът и минусовите температури могат да са пагубни за дизеловия двигател, но не и за бензиновия. Бензинът е доста трайна течност, която може да издържи дори и при много ниски температури. През зимните месеци ще имате значително по-малко проблеми при стартиране на бензиновия двигател, за разлика от собствениците на дизелови такива.

 

Недостатъци на бензиновия двигател

 

Освен предимства бензиновия двигател си има и своите недостатъци. Нека видим кои са те.

 

Един от най-големите недостатъци на бензиновия двигател е, че е податлив на износване. Той е много чувствителен към качеството на гориво и ако сипете такова от съмнителна бензиностанция например, съществува реален риск да нанесете щети. Освен това бензиновият двигател има по-голям разход на гориво от дизела и по-малко мощност при ниски обороти.

 

Надяваме се сме ви били полезни с това какви са предимствата и недостатъците на дизелови и бензинови автомобили. И двата типа двигатели имат своите плюсове и минуси. Дизеловите например, се чувстват най-добре по време на дълъг път. Причината за това е, че те загряват по-дълго, а едва след загряване, показват най-добрите си качества, а именно да дават по-малък разход на гориво. Дизелите са идеални за всички шофьори, които навъртат годишно 20-30 хиляди километра или повече.

От друга страна, бензиновите двигатели са идеални за града и шофиране в градски условия. Те бързо достигат отпимална температура, а честото им запалване и изминаване на кратки разстояния не представлява проблем за тях. По-големият разход на гориво до известна степен може да бъде компенсиран с по-ниска при покупка на бензинов автомобил. Освен това на пазара се предлагат и чудесни употребявани модели.

 

Дали да изберете дизелов или бензинов автомобил ние не можем да ви кажем. Всичко зависи от вашите предпочитания, с какъв бюджет разполагате и дали ще е карате в градска или извънградска среда. Преди да вземете решение и да направите покупка, внимателно обмислете плюсовете и минусите както на единия, така и на другия вид двигател.