През последните години електрическите автомобили придобиват все по-голяма популярност, както по света, така и у нас. Безспорно те привличат шофьорите с много от своите качества, част от които са економичност и екосъобразност. Но скъпа ли е една поддръжка на електромобил и каква трябва да е тя, за да е всичко наред, ще разберете в днешната ни статия. Продължавайте да четете, за да разберете какво трябва да правите, за да имате един здрав електрически автомобил за по-дълго време.

 

Предимства и недостатъци на електромобилите

 

Както всеки един автомобил, и електрическият има своите предимства и недостатъци. Нека видим някои от тях:

 

Предимства на електромобилите

 

Основното предимство на този вид автомобили е тяхната екологичност. За разлика от бензиновите или дизеловите автомобили, електромобилът не отделя в атмосферата изгорели газови. По този начин значително предпазва околната среда. Смята се, че ако поне 50% от жителите на един град започнат да използват електрически автомобили, качеството на въздуха в конкретното населено място значително ще се подобри.

 

Друго основно предимство на електромобилите е тяхната економичност. За зареждането им не се използва дизел, газ, или бензин. Зареждането се случва на специални за целта станции за зареждане. Това от своя страна намалява разходите по използването на автомобила. Всеки човек е наясно, че пълненето на резервоара е едно от основните пера за поддръжката на един автомобил.

 

Недостатъци  на електомобилите

 

Един сериозен недостатък, който имат електрическите автомобили това е, че към момента няма особено много станции за зареждане. Общо взето това е проблем, особено ако трябва спешно да търсите такава в някое населено място.

 

Друг техен недостатък е, че с едно зареждане на батерията, електромобилите не могат да изминат повече от 500 км. Ако пътувате на дълъг път, трябва да сте подготвени за това, че ще ви се наложи да спрете някъде за заредите колата. Обикновено този процес не трае 5 минути като при стандартните автомобили, а доста повече.

Препоръки по поддръжката на електромобил

 

Правилната поддръжка на електромобила е от изключителна важност. Има някои препоръки, които е добре да спазвате, ако искате да имате кола в отлично състояние, на която да се радвате за един дълъг период от време.

 

Проверявайте редовно батериите на електромобилите

 

И така, една от най-важните части в електромобила, това са батериите. Без значение дали става въпрос за хибрид или изцяло електрически двигател, едно трябва да е ясно – трябва да следите състоянието на батериите. Счита се, че батериите на електрическите автомобили имат ограничен живот от 10 000 цикъла. Всяка година със зареждането и разреждането им се губят от около 10% от мощността. Именно поради тази причина е добре редовно да проверявате състоянието на батериите.

 

Добре е все пак да споделим, че производителите на такива автомобили непрекъснато работат по това да усъвършенстват батериите и да направят техния капацитет по-голям.

 

Следете състоянието и работата на двигателя

 

При хибридните и електрическите двигатели е много важно да се следи работата и състоянието на двигателя. Електрониката на този вид автомобили е малко по-различна от тази на останалите коли. Именно поради таз причина е от по-съществено значение тя да функционира правилно. Съветваме ви редовно да извършвате диагностика, за да си осигурите правилна поддръжка на електромобила.

 

Шофирайте умерено 

 

Начинът на шофиране на един автомобил, без значение дали е електрически, хибриден, или не, е от съществено значение за правилната поддръжка на самата кола. Именно поради тази причина е добре винаги на управлявате разумно. Резките потегляния и спирания, както и агресивното каране не влияят добре на колата.

 

Още няколко препоръки

 

Ето още няколко полезни съвета, които са част от правилната поддръжка на електромобил:

 

  • Всеки месец проверявайте налягането на гумите и количеството течност за чистачки;
  • На 12 000 километра проверете нивото на охлаждащата течност за батерията, климатичната система и захранването. Освен това проверете системите за безопасност и педала за ускорение на скоростта;
  • 2 пъти в годината проверявайте частите на електромобила, които са податливи на корозия;
  • На 50 000 километра или по-малко (ако е нужно) сменете филтъра на климатика в колата;
  • На всеки 5 години е добре да източвате и пълнете охладителната течност и да подновите спирачната течност.

 

Скъпа ли е поддръжката на електрическия автомобил?

 

Един от основните въпроси, които хората си задават е каква е цената за поддръжка на един електрически автомобил и скъпа ли е тя. Най-краткият отговор е, че поддръжката на електромобила е значително по-евтина от тази на колата с бензинов или дизелов двигател. Причината за това е, че не ви се налага да плащате за гориво. Зареждането става чрез включване към специално предназначена за целта станция за зареждане. По този начин ще си спестите разходи за гориво, а това е доста примамливо, особено ако живеете далеч от работното си място и ходите с кола до там.

 

Въпреки, че също трябва да посещавате сервиза, ако използвате електромобил, то се счита, че разходите ви ще паднат с поне 35% .

 

Защо е важна редовната диагностика?

 

В един електрически автомобил има по-специфична електроника, която налага редовно да се прави диагностика. Само и единствено по този начин може да си осигурите по-дълъг експлоатационен живот. Редовната диагностика ще сведе до минимум евентуалните проблеми, които могат да възникнат. Съответно ако има такъв, той ще бъде коригиран своевременно.

 

Редовно правете диагностика на своя електомобил, за да сте сигурни в правилното функциониране и добрата работа на компютъра и неговия софтуер. Имайте предвид, че грешките на софтуерно ниво, могат да окажат сериозни негативни последствия и върху самата механична работа на автомобила.

Именно поради тази причина, ние ви съветваме да правите профилактика поне веднъж в годината.

 

Правилната поддръжка на електромобила, редовната диагностика и профилактиката, са основните неща, към които трябва да се придържате, ако сте собственик на кола с хибриден или електрически двигател. 

 

Редовно проверявайте състоянието на батерията, гумите и цялата електроника. На 12 000 км. проверете нивото на охлаждащата течност. Сменете филтъра когато навъртите 50 000 км., 2 пъти в годината е добре да проверите частите на електромобила, които са податливи на корозия. А на всеки 5 години е хубаво да източвате и пълнете охладителната течност и да подновите спирачната течност.

Ако спазвате тези прости правила, със сигурност ще си осигурите по-дълъг живот на вашия електрически автомобил.