Днес наличието на безброй марки и модели гуми на автомобилния пазар съвсем не улеснява шофьорите. Изборът на най-подходящите гуми се превръща в голямо предизвикателство и именно затова са необходими малко по-задълбочените познания за автомобилните гуми.

Правилно подбраните и качествени гуми влияят на комфорта при шофиране, тъй като именно те обират малките вибрации, които възникват поради несъвършените пътища. Не само това, но и от правилният им избор зависи разхода на гориво, правилното сцепление с пътната настилка, стабилното управление и още много!

Има много параметри, на които трябва да обърнете внимание при покупката на нови гуми за вашия автомобил. Ние като търговци знаем колко е важно да намерите отговор на всички важни въпроси при избора на правилните автомобили гуми. Затова днес ще ви разкрием тънкостите при избора на гуми и как да се ориентирате в океана от предложения, за да се сдобиете с най-добрите, качествени и надеждни гуми за своята кола.

 

Видове гуми според технологията на производството

Първият вид, радиални гуми, имат кордови нишки, които не се кръстосват, а са разположени радиално. Заради по-стабилната и широка контактна площ на гумите от този вид, тяхното сцепление със сухата или мокра пътна настилка е по-добро. Те са по-меки, еластични и издръжливи от диагоналните гуми и возят по-плавно. Радиалните гуми по-добре поглъщат дребните неравности по пътната повърхност, което прави комфорта по-голям. Позволяват и по-добра маневреност при високи скорости. Експлоатационният им живот е значително по-дълъг, поради равномерното натоварване на цялата повърхност на протектора. Истината е, че почти всички нови автомобили са оборудвани именно с радиални гуми.

Диагоналните гуми са с по-стара технология. При тях кордата е разположена под ъгъл от радиуса на колелото. Отдавна не се използват при леките автомобили, но имат редица предимства, ако се употребяват в тежки условия. Те са по-твърди, механично по-здрави и се повреждат по-трудно от удар или срязване.

Камерните гуми имат допълнителна вътрешна гума. Те са по-тежки от безкамерните. Ако се спука такава гума, тя почти веднага ще спадне и ще изисква незабавна смяна.

Безкамерните гуми имат вътрешна подложка, която изпълнява ролята на вътрешна камера. Основното им предимството е тяхната безопасност. Дори и да се спука този вид гума, автомобилът остава добре управляем и водачът има достатъчно време да реагира. Може спокойно да се измине определено разстояние, тъй като налягането спада много бавно. Освен това, този проблем бързо и лесно може да се реши чрез използването на специална паста и спрей за залепване. Безкамерните гуми са по-леки, загряват по-малко при дълго шофиране, осигуряват по-голям комфорт и се използват по-дълъг период от време.

 

Видове гуми според шарката им

Известно е, че производителите предлагат за едни и същи условия различни модели гуми, различаващи се и по своята шарка. Хората с опит само по шарката могат да разберат за какви условия са предназначени съответните гуми. Ето и кои са те:

– симетрична шарка без направление на посоката – това е класически модел. Този вид гуми са универсални. Може да се местят от едното колело на другото в произволен ред, без да се взема предвид посоката на въртене на колелото. Имат добро сцепление с пътната настилка. Идеални са за водачи, предпочитащи ниска скорост и спокойно шофиране.

– симетрична шарка с определена посока – имат V образна геометрия на прорезите. Предимството им е в това, че са подходящи за придвижване в условия на дъжд и киша, тъй като перфектно отвеждат водата. При високи скорости този модел на шарката осигурява много добро сцепление с пътя. Предпочитани са за спортни автомобили. При монтаж е важно да се спази правилната посока, която е обозначена на гумата със специален маркер (най-често стрелка).

– асиметрична шарка – протекторът е разделен на две части, като едната е със симетрична шарка , а другата с асиметрична, за да се придадат определени свойства на гумата. Монтажът се извършва като се спазва посоката на въртене.

При зимните гуми от външната страна е разположена класическата симетрична шарка, без направление на посоката, която обезпечава добро сцепление с асфалта, а вътрешната шарка е симетрична с определена посока (адаптирана е за шофиране в сняг и киша).

Изборът на гуми със симетрични или асиметрични шарки зависи от условията в които ще се шофира и състоянието на пътното платно (сухо, мокро, сняг). Например, ако автомобилът ще се използва в градски условия при почистени от сняг пътища, то подходящ избор са гуми с асиметрична шарка.

 

Видове гуми според предназначението им

Летните гуми имат не особено дълбока шарка и са предназначени за използване при мек климат, през топлите месеци. Характеристиките им се влошават, ако температурата падне под 7 градуса. Изработват се от смес, в която преобладава синтетичен каучук. Благодарение на това, летните гуми са твърди и при високи температури не омекват, а запазват формата си и осигуряват добро сцепление с пътя през лятото. Предвидени са за високи скорости. Не са подходящи за зимни условия, тъй като при ниски температури губят своята еластичност, втвърдяват се и губят доброто си сцепление, стават опасни за шофиране, а могат и дори лесно да се спукат.

Зимните гуми, за разлика от летните, имат по-дълбок и груб релеф на шарката на протектора. В сместа, от която са изработени, доминира естественият каучук. Освен това са добавени натурални масла и други съставки. Релефът им позволява добро отводняване при вода, сняг и киша. Това осигурява по-безопасно шофиране в сурови зимни условия. Добре е да се използват, когато температурите паднат под 7 градуса. При тяхното производство се използва технология, която осигурява отлично сцепление с покритата със сняг или лед пътна настилка. При по-високи температури, при контакт с горещия асфалт, зимните гуми се топят и бързо се износват. Не са подходящи за високи скорости. Предлагат се и зимни гуми с шипове за особено тежки условия на сняг и лед.

Универсалните гуми, наричани още всесезонни, е най-добре да се използват в междинните сезони между лятото и зимата. Отстъпвт по характеристики на летните и зимните гуми и са по-скоро междинен вариант. През летните и пролетни месеци се износват много по-бързо, отколкото летните гуми.

 

Размери и обозначения на автомобилните гуми 

Размерите на гумите са най-разнообразни и ето основните неща, които е добре да знаете. За означаване на размерите се използват кодове, съчетаващи букви и цифри. Сега ще разберем какво означава например код  195/65 R15 91 Т ХL:

195 – ширината на гумата в мм;

65 – съотношението височина на профила към ширина  65% от 195;

R – радиална конструкция;

15 – диаметър на джантата в цолове;

91 – максимална товароносимост (товарен индекс) , в случая 615кг.;

Т – скоростен индекс, в случая 190;

Индекс на Гуми

ХL – подсилена гума, чийто индекс на натоварване е с 3 единици по-висок от този на конвенционалните гуми със същия размер.

Обикновено всеки производител на автомобили дава препоръчителен списък с подходящите размери на гумите за дадената марка, но дори да нямате тази информация, в нашия магазин за авточасти например, ще получите съвети за това кои са най-подходящите гуми за вашия автомобил.

 

Допълнителни обозначения на гумите:

“Rotation” –задължителна посока на въртене, означена със стрелка ;

“Tubless” или „ТL”  – безкамерна;

„Inside” – вътрешна страна;

“Outside” – външна страна;

“Tous terrain” – универсална;

“R+W” (Road + Winter) – лятна + зимна;

„М+S” – означава „кал и сняг“ – зимна/всесезонна;

“Retread” – регенерирана;

“Side facing inwards” – страна навътре (за асиметрична шарка);

“Sode facing outwards” – страна навън (за асиметрична шарка);

“Steel” – има метални корди;

“ TT” или “MIT SCHLAUCH” – камерна;

„Max Inflation“ – максимална стойност на налягането в дадена гума;

„TWI“ – показател на износване. Показва допустимото износване на протектора;

„ECE“,  „E“ – показва, че дадената гума е получила съгласие за ползване на територията

на Европейския съюз;

 

И сега като се запознахте по-обстойно с различните характеристики на гумите – техните видове и специфични обозначения, вече изборът им ще е много по-лесен. Отчитайте условията, при които ще шофирате, и внимавайте за необходимите параметри, които ще ви спечелят безопасност и комфорт, докато се наслаждавате на автомобила си на пътя.