Едва ли има човек, който не обича да слуша музика докато шофира или се вози в колата. Често, именно автомобилът е любимото място за слушане на любимата музика. Ако обаче, не искате да използвате радиото за тази цел, а искате да слушате свои парчета, записани на USB флашка, без да ви се налага да купувате скъпа апаратура, имате нужда от FM трансмитер. В днешния материал ще видим какво представлява той и какви са неговите функции. Освен това ще ви дадем ценни съвети за това как да изберете подходящ и да го настроите.

 

Същност и функции на FM трансмитер

 

Най-общо казано FM трансмитерът представлява малка електронна джаджа, която се поставя в запалката на автомобила и осигурява безжична връзка връзка между USB флашката и радиото на колата. Може да се свържи към смартфона ви посредством Bluetooth. Подобен тип  устройства обикновено са оборудвани с малък дисплей, а по-съвременните модели притежават и дистанционно управление, за по-удобна и лесна работа. Особеното при един FM трансмитер е, че чете информацията от USB флашката в цифров формат и я преобразуват в аналогов. Поставянето на FM трансмитер във вашия автомобил е много евтин и често предпочитан вариант, който ще ви даде същите възможности за слушане на музика  – чрез Bluetooth свързаност, USB порт, AUX жак и др.

 

Всеки един FM трансмитер работи на сравнително лесен принцип – джаджата избира свободна честота от своя радиочестотен обхват и предава по нея. Вие просто трябва да настроите радиото в колата си на същата честота, за да хващате сигнала. Понякога в различните градове или по-малките населени места, се случва да има смущения. В подобни ситуации може да ви се наложи да изберете друга честота, затова е важно вашият FM трансмитер да има по-голям честотен обхват.

 

Едно важно уточнение за трансмитерите. Тъй като все още повечето усторйства се захранват от гнездото на запалката, това означава, че ще са постоянно включени. По този начин настройките ви ще се съхранят и няма да ви се налага да настройвате всичко отначало при всяко влизане в колата.

 

Настройване на FM трансмитер

 

Както казахме и по-горе, FM трансмитерът за кола има опростен принцип на работа и се използва също толкова лесно. Не са ви нужни специални умения и познания, за да успеете да свържете  и настоите това устройство в автомобила си. Обикновено целият процес ще ви отнеме не повече от 5 минути. Стъпките са много прости: 

 

  • Включите своя FM трансмитер в запалката на колата. По този начин ще се получи захранване от 12V;
  • След като включите устройството, трябва да зададете на коя честота ще се излъчва. Има няколко различни опции, но вие трябва да изберете една. Това трябва да е честота, която не е заета и по нея не се излъчват радиопредавания;
  • Задайте същата честота на радиото като на FM трансмитера. По този начин ще се осъществи връзка и вие ще може да чувате музиката от USB флашката;
  • За да може да пускате музика от вашия мобилен телефон, таблет или лаптоп, трябва да подберете такъв FM трансмитер, който да поддържа възможност за Bluetooth свързаност с разстояние от поне 10 метра обхват.

 

Настройването на FM трансмитера във вашата кола е лесно за изпълнение и няма да ви коства много време или специфични познания.

 

Как да го изберем

 

Тъй като един FM трансмитер е може би най-достъпното устройство за слушане на музика и аудио озвучаване в кола, то на пазара има стотици възможности за избор. Как обаче да направите своя правилен избор? Има някои специфични характеристики, на които е добре да обърнете внимание, ако искате да получите чудесно качество и дълъг експлоатационен живот на устройството. Нека видим кои са те.

 

Обхват на честота

Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнете специално внимание когато избирате FM трансмитер за своя автомобил, това е неговия обхват на честота. Както изяснихме малко по-горе, за да се осъществи връзката между устройството и радиото, трябва да има налице свободна радио честота, която вие да изберете. Ако обаче вашия FM трансмитер е с малък честотен обхват, рискувате по-трудно да намерите свободна такава. Именно поради тази причина, нашият съвет е да избирате FM трансмитер с възможно по-голям честотен обхват, за да избегнете неприятните ситуации.

 

Вид на дисплея

Обикновено по-новите и съвременни модели FM трансмитери има дисплей. Неговото приложение е да показва честотата на предаване и напрежението на акумулатора. В много случаи на дисплея се изписва и името на песента, която звучи в момента и друга полезна информация. Изберете трансмитер с голям, но светъл дисплей, който да не нарушава концентрацията ви при шофиране, но и да ви дава повече информация.

 

Качество на звука

От особено значение е качеството на звука, който получавате. Тъй като FM трансмитера реално конвертира полученият от източника аудио сигнал в радио сигнал, може да се получат известни загуби в качеството на звука. Нашият съвет е, ако не искате това да се случва и държите на кристално ясния и чист звук, да изберете устройство, което има минимални загуби при конверсия.

 

Дизайн и размер

Обикновено FM трансмитерите имат сходен дизайн, поради факта, че се включват в гнездото на запалката на колата. Разбира се, има такива, които по-малки и по-компактни размери, и такива, които са по-обемни. По-малкият FM трансмитер има по-малко бутони, което може значителни да затрудни работата ви с него. От друга страна пък, обемните устройства пречат при шофиране и заемат прекалено много място. Най-добре е да заложите на нещо по средата, за да си гарантирате удобството и комфорта по време на пътуване.

 

Свързаност

Когато избирате FM трансмитер за вашия автомобил, трябва да се съобразите с начина на свързаност. Различните устройства имат различни източници на аудио свързаност – с мобилни телефони, таблети, музикални плеъри, флашки и дори карти памет. Със съвременните технологии, които всички ние използваме, не ви е особено необходимо свързване чрез стерео или AUX жак. Разбира се, има потребители, които предпочитат този вид свързване. Други пък, често използват USB флашка за директно слушане, където са запаметени любимите им музикални парчета. Ако се чудите какъв FM трансмитер да си вземете, най-добре изберете такъв, който има всички възможни начини за свързване.

 

Удобство и комфорт

Най-важните неща по време на шофиране и пътуване са удобството и комфорта, за да се запази концентрацията. Именно поради тази причина и за, да си гарантирате безопасността, изберете FM трансмитер, който ще ви разсейва по-малко.

 

Когато избирате FM трансмитер съобразете се с всички описани по-горе характеристики. По този начин ще си гарантирате, удобство, комфорт, безопасност и приятно изживяване. Винаги съобразявайте цената, но не правете компромиси относно качеството, за да не останете неприятно изненадани.  Евтините устройства имат ограничени функции. Освен това, евтините неща винаги излизат по-скъпо накрая. 

Може да ви е интересна и статията: Как да изберем парктроник система?