Може и да ви се струва странно, но сферата за авточасти и аксесоари е една от многото индустрии, които станаха свидетели на значителен растеж онлайн през 2021. Продажбите на авточасти онлайн достигнаха нови висоти миналата година и се очаква да счупят още повече рекорди през следващите години. Сумите от продажбите на този вид стоки в световен мащаб надхвърлят 18 милиарда долара. Що се отнася до България, то търговията с всякакви  авточасти онлайн също бележи ръст. 

 

Нека разгледаме кои са най-продаваните онлайн авточасти за изминалата година според някои от най-големите маркетплейси в света и как стоят нещата в България.

 

Защо продажбите на автомобилни части онлайн бележат ръст? 

 

Не е изненада за никого, че онлайн търговията е в разцвета си от няколко години насам. Желанието на потребителите да пазаруват от удобството на дома си, става все по-голямо, а възможностите, които се предлагат стават все по-големи. Докато си стоите у дома на дивана може да разглеждате всякакви сайтове, да сравнявате цени и да направите своя информиран избор. Що се касае до автомобилните части, те буквално се продават като топъл хляб в онлайн пространството. Причините за това са обективни и съвсем логични. Нека видим какви са те:

 

  • Първо автомобилът днес и особено през последните 2 години е една от най-използваните вещи във всяко домакинство. За какво ли не използват хората колата си – да пазаруват, да ходят на работа, да карат децата на детска градина или училище и какво ли още не. Като всяка друга вещ, която се използва многократно, и автомобилът също има амортизация. Някои от автомобилните части се износват и имат нужда да бъдат сменени с нови, други пък просто периодично трябва да се подновят.

 

  • Друга причина продажбите на авточасти онлайн да бележат ръст е удобството от пазаруването от дома. Резервните части за всеки модел и марка автомобил са едни и същи навсякъде. Няма какво да се обърка нито с избора, нито с доставката, ако търсите по правилните критерии. Именно поради тази причина много хора предпочитат този начин на пазаруване.

 

  • Освен, че е удобно и лесно, купуването на автомобилни части онлайн пести на потребителите доста време в обиколки по магазините, сравняване не цените при различните доставчици и т.н. В забързания свят, в който всички ние живеем времето е ценен ресурс и именно това е и третата основателна причина да има ръст в продажбите на авточасти онлайн.

 

Кои са най-продавани аксесоари и авточасти онлайн в Amazon? 

 

Един от най-големите в световен мащаб маркетплейси Amazon, които продават абсолютно всички, за което може да се сетите, всяка година излиза с класация за най-продаваните си продукти във всяка категория. Разбира се, авточастите са включени със специална селекция и нека видим кои са били най-продаваните авточасти в Amazon:

 

  • Аксесоари за екстериора 

 

Причината аксесоарите за екстериора да са сред най-купуваните стоки в Amazon се крие в това, че доста голяма част от потребители си купуват или карат автомобили втора ръка и искат да надградят. Най-продаваните такива според Amazon обаче си остават веригите за автомобилни гуми, четките за почистване на сняг и скреж от стъклата и покривала за автомобили.

 

  • Аксесоари за интериора

 

В интериора разнообразието от най-продаваните аксесоари и джаджи е наистина голямо. В тази категория потребителите определено имат нужда от доста голямо разнообразие от стоки, но най-продаваните са ароматизатори за кола, килими и стелки за под, дистанционно за безключово управление, холдери за навигации, огледала и педали.

 

  • Аксесоари за осветление 

 

Аксесоарите за осветление и LED лампите са също доста продавани продукти като най-често потребителите пазаруват осветление за задни или спирачни,

мигачи, фарове, светлини на регистрационния номер, странични или габаритни светлини, светлини на багажника и резервни фарове.

Кои са най-продавани авточасти и аксесоари за коли в Aliexpress и Ebay? 

 

Другият голям маркетплейс, който предлага всякакви китайски стоки от който много голяма част от българите също се възползват заради безплатната доставка на повечето продукти, е Aliexpress. Той е известен с това, че вътре може да намерите всякакви евтини, интересни и многофункционални джаджи, за които дори не може да си представите, че съществуват. Що се отнася до продажбата на аксесоари и авточасти от там, то потребители залагат предимно на вещите, които организират. Най продаваните аксесоари за коли там са: спрей против мъгла за стъкла, камера за задно виждане, Wi-Fi GPS тракер, постелки за затопляне на седалката, лед светлини за фарове и гумени постелки за под.

 

Малко по по-различен начин стоят нещата в третия голям маркетплейс Ebay, където определено потребителите купуват и доста по-сериозни автомобилни части онлайн, а не само аксесоари и джаджи като ароматизатори или постелки за под. Сред едни от най-продаваните такива са автомобилните джанти, страничните огледала, задни светлини, клъстери или глави за скоростомери, дори и помпи за кормилно управление, компресори и мотори. Разбира се, потребители са купували и адски много въздушни филтри, аксесоари за автомобилни акумулатори като:зарядни устройства, батерии, цилиндрови глави, стикери и резервни емблеми и части от системата за дискови спирачни накладки и компоненти на EGR системата. Джаджите и другите аксесоари също се продават доста добре в Ebay като калъфи за седалки, ключове за безконтактен достъп и ретро авточасти и аксесоари и чистачки за стъкла.

 

Кои са най-продаваните автомобилни части и аксесоари в България? 

 

В България, както и по света, доста потребители правят покупки на авточасти онлайн. Все по-често българите се престрашават да закупуват не само аксесоари, но и резервни автомобилни части са своя автомобил. Като един от големите онлайн магазин за авточасти в страната, ние от Auto Fix 24 ще ви представим, кои са най-продаваните марки резервни части и артикули за отминалата година.

 

Една от водещите марки, които доста добре се котира и продава е 

TOPRAN. От нея потребителите купуват почти всички артикули като ремъци, филтри, вериги, ролки, монтажни части на съединителя и др. и само ние сме направили над 14 000 артикула от този бранд за изминалата 2021 година.

Друга марка, която е доста популярна сред българските потребители, това е MEYLE. Най-продаваните авточасти онлайн на MEYLE са картер, зъбен ремък, водна помпа, спирачни дискове, спирачни маркучи, масни и въздушни филтри, както и детайли по купето като единични части за врати, ксенонови светлини, мигачи и др. Над 7000 различни артикула сме продали през 2021 година онлайн.

 

Третата марка в нашия списък за най-продавани авточасти онлайн е 

ASHIKA като от нея сме продали около 6500 най-различни резервни части за автомобил през изминалата 2021 година. Най-много потребителите са купували стабилизатори и въздушни филтри,  ресори, спирачни дискове, водни помпи и различни видове тампони. 

Това, заради, което ни се доверяват клиентите е голямото разнообразие от най-различни оригинални автомобилни части и отличните цени. Освен това при нас доставката на вашата поръчка е изключително бърза и безплатна, ако е над 99 лв. Винаги имате право да проверите покупката си и да я върнете в срок до 14 дни, ако нещо не е както трябва, в което силно се съмняваме. Ние оставаме на ваше разположение за всякакви въпроси или консултация на телефон 0898 41 40 01.

 

Обобщение: 

Продажбите на авточасти онлайн определено бележат ръст с всяка изминала година. И докато преди време хората се осмеляваха да купуват доста обикновенни аксесоари за интериора и екстериора на своя автомобил, защото съществува малък риск, то днес вече и сериозни резервни автомобилни части се продават доста добре в онлайн пространството. България не прави изключение от това правило, а самата индустрия може да се похвали с повишаване на приходите.