Практичност, ефективност и екологичност събрани на едно място – това е хибридният автомобил!  На пазара вече наблюдаваме много такива модели, а интересът към тях нараства все повече с всеки изминал ден. Хибридните автомобили отдавна са пълноценни участници в автотрафика и сме сигурни, че ще продължава да се повишава тенденцията за закупуването им от шофьорите, които залагат на практичността и екологичността.

 

Как функционират хибридните автомобили?

Ключова характеристика на хибридните представители на автомобилният свят е наличието на два вида двигателя – двигател с вътрешно горене, съответно бензинов или дизелов (най-често бензинов),  и поне един електрически двигател.  Те работят  заедно или поотделно, предавайки мощност на колелата, чрез сложна трансмисия.

Двигателят с вътрешно горене е подобен на този, който имат стандартните автомобили, но е по-малък по размер.

Електрическият двигател от друга страна е с много усъвършенствана електроника. Енергията, която използва, се съхранява в батерии и електромотора може както да черпи енергия от тях, така и да ги захранва. Батериите са сравнително малки и могат лесно да се зареждат в движение от двигателя с вътрешно горене или когато автомобилът се движи по инерция или спира.

Това става чрез регенеративно спиране, при което се улавя кинетичната енергията, създадена от съпротивлението на спирането. Тя се преобразува в електрическа и се съхранява в батерията.

Принципът на работа на някои хибриди позволява автомобилът да стартира само чрез електродвигателя. Най-добрите модели, могат да изминат около 80 км, без да се пали изобщо бензиновият двигател.

В сравнение с конвенционалните автомобили, при хибридните автомобили имаме увеличаване на проходимостта и подобряване на управлението – без да се усложнява схемата на автомобила. Изключително важно е това, че те почти не изпускат вредни газове и така се намалява замърсяването на въздуха в градска среда, което се превръща във все по-голям проблем в повечето държави.

При тези превозни средства не водачът, а компютърът избира най-ефективният режим на работа и решава кога и кой от двата двигателя  да „поеме властта“. Превключването става автоматично. Хибридните автомобили могат да работят като използват основно електрическия двигател, само двигателя с вътрешно горене или и двата едновременно.

Класически вид са така наречените „пълни“ хибриди. Те са способни да изминат определено разстояние само с електрическа енергия, тъй като електрическият двигател тук е по-мощен и може сам да задвижи автомобила при определени условия, а батериите са съответно с по-високо напрежение и с по-голям капацитет.

Хибридната система включва и изключва двигателя автоматично. При ниска скорост се изключва двигателя с вътрешно горене и работи само електрическият, за да се пести гориво. А при висока скорост и при нужда от повече мощност се включва бензиновият или дизелов двигател.

 

Типове хибридните автомобили

Паралелни хибриди

Паралелните хибриди са най-разпространени. При тях двигателят с вътрешно горене и електрическият могат да работят заедно и поотделно. Всеки един от тях може да се използва като основен източник на енергия, а другия да се включва при необходимост от допълнителна мощност, например при изпреварване или изкачване по наклон.

Серийни  (последователни) хибриди

При тях също има двигател с вътрешно горене и електрически двигател. Тук обаче бензиновият двигател не задвижва автомобила, а генерира електричество за презареждане на батерията, която захранва електрическия двигател. Тоест, движението на автомобила се осъществява от електрическият двигател.

Комбинирани хибриди

Това е съчетание от най-доброто от паралелните и серийните технологии. Двигателят с вътрешно горене зарежда акумулаторната батерия и подготвя енергия за електродвигателя или е непосредствено свързан със задвижването на автомобила. Превключването между двете състояния се извършва автоматично.

Лека хибридна автомобилна технология

Леката хибридна автомобилна технология представлява „меки“ хибриди, които комбинират електрически двигател, 48 волтова батерия и  двигател с вътрешно горене. Електромоторът не може сам да задвижи  автомобила. Неговата функция е само да подпомага бензиновия двигател в определени случаи, например при стартиране; потегляне; ускорение и т.н. Електрическият двигател се включва, за да увеличи допълнително мощността, когато автомобилът се ускорява, а при спокойно движение с постоянна скорост – подпомага за спестяването на гориво.

И тук се използва технологията на регенеративно спиране, при което се усвоява и преобразува спирачната енергия, за да се захрани батерията. Освен това старт/стоп функцията изключва винаги двигателя с вътрешно горене, когато той не е необходим. Преимущество на този вид система е, че се подобрява ефективността, спестява се гориво (5-15%) и се намаляват емисиите на вредни вещества. Тези системи са компактни, не заемат място и не изискват специфична поддръжка, което ги прави перфектен избор за повечето шофьори.

 

Какво представлява плъгинният  (plug-in) хибриден автомобил?

Плъгинните (plug-in) хибридни автомобили са всъщност „пълни“ хибриди, които обаче могат да се зареждат от външни източници. Отново се комбинират двигател с вътрешно горене, електрически двигател и батерия, за да осигурят оптимална производителност и ефективност.

При плъгинният хибриден автомобил батерията е с по-голям капацитет, има по-дълъг живот, а това позволява на плъгин хибридите да изминават по-голямо разстояние само с електрическа енергия. Основната разлика е, че батериите им могат да бъдат зареждани чрез директно включване в електрическата мрежа или специални зарядни станции. Когато се изчерпи електрическият заряд, който ги захранва, те функционират на принципа на пълните хибридни автомобили, разчитайки на бензиновия или дизелов двигател.

Плъгинните хибридни автомобили са по-близо до електромобилите, но се наричат хибриди, защото все пак имат и двигател с вътрешно горене, макар и понякога съвсем малък. Той служи само като генератор на ток и така се  увеличава пробега. Изцяло електрическият пробег на плъгин хибридите варира в зависимост от условията на пътя, модела и други фактори.

На същият принцип като стандартните, плъгин хибридите също могат да се класифицират като серийни, паралелни и комбинирани.

Такива автомобили по-често се използват за къси разстояния в градски трафик. В градска среда те могат спокойно да бъдат зареждани докато са паркирани. Имат по-висока цена в  сравнение с обикновения хибрид, но харчат много по-малко и това ги прави изключително финансово рентабилни.

 

Предимства на хибридните автомобили

Определено си струва да се ориентирате към покупката на хибриден автомобил, тъй като това предполага по-малко разходи по отношение на горивото. А всички ще се съгласите, че с покачващите се цени на дизела и бензина, това би било много по-добро решение.

Освен това, хибридите са тихи автомобили със забележителна лекота при маневриране. Ако съпоставим един хибриден автомобил с един стандартен (с бензинов двигател) и те са от един и същи клас, то хибридният има с около 30% по-нисък разход. Да не говорим и за комфорта, който предлагат, благодарение на подобрената си динамика на движение!

Знаете и, че един от основните проблеми в световен мащаб е замърсяването на околната среда. Хибридните превозни средства позволяват да се намалят излъчваните вредни емисии. Изследвания показват, че тези автомобили изхвърлят в атмосферата 90% по-малко вредни газове в сравнение с тези, които имат конвенционален двигател.

Говорейки за предимства, замисляли ли сте се какво удобство би било да зареждате колата си вечер в дома си? Разбира се, бихте имали нужда от обособено място – например двор или подземен гараж, но все пак идеята звучи доста примамливо, нали! Притежателите на хибриди могат да се възползват и от по-евтините нощни тарифи за битова електроенергия и да зареждат колите си нощем като по този начин още да оптимизират своите разходи.

Завършваме с едно от любимите ни предимства, а именно това, че в България собствениците на хибридни автомобили са освободени от общински данък за превозни средства и могат да паркират безплатно в по-големите градове.

Ако говорим за нови коли и бъдещето на автомобилната индустрия, можем смело да твърдим, че то се основава именно на електрическите и хибридните автомобили. И противно на някои възприятия, че поддръжката им е по-скъпа от стандартните, истината е, че тя дори води до намаляване на разходите с 5% (за поддържка) заради по-малкото триене и предвидените да издържат през целия живот на автомобила батерия и електромотор.

Хибридните автомобили все повече навлизат в живота ни и са своеобразен мост към изцяло електрическите автомобили. Очаква се пробегът и ефективността им да продължават само да се подобряват. Производителите в автомобилната индустрия непрекъснато разширяват асортимента си и се опитват да отговорят на различните нужди, както по отношение на цената, така и на производителността и дизайна на хибридните автомобили. Какви ли още нови технологии ще ни предоставят?