В днешно време колите  с автоматична скоростна кутия стават все по-популярни и търсени. Много хора дори ги предпочитат пред тези с ръчна скоростна кутия, заради всички удобства, които им дават и улесненото управление. Определено една кола автоматик е доста по-удобна за шофиране, особено в градски условия, защото не се налага постоянно да превключвате предавките. Нека видим какви са особеностите при такъв тип автомобил, какъв е разходът на гориво, можете ли лесно да намерите подходящи части и какви са разликите с автомобилите с ръчни скорости.

 

Какво е добре да знаем преди да купим кола автоматик?

 

Няма две мнения по въпроса за това колко е удобно шофирането на автомобил с автоматична скоростна кутия. Този комфорт се усеща най-вече в градска среда, когато не ви се налага непрекъснато да сменяте различните предавки и да натискате съединителя. Този вид трансмисии стават все по-популярни и предпочитани у нас и все повече хора се възползват от покупката на подобен тип автомобил Ако и вие обмисляте да си купите автомобил с автоматична скоростна кутия, преди това е добре да знаете някои особености:

 

 • Автоматичната скоростна кутия ще намали мощността на двигателя с около 15-20%;
 • Този вид автомобили са значително по-тежки от тези с ръчна скоростна кутия. Това до известна степен ви дава сигурност и спокойствие по време на път;
 • Колите автоматик не позволяват да ги бутате или дърпате при невъзможност да се запалят с ключ. Ако двигателят не може да запали, имате само една опция и тя се нарича сервиз или пътна помощ;
 • За да предпазите двигателя от прегряване, ако закъсате на пътя могат да ви дърпат в неутрален режим най-много 50 км.;
 • Боксуването на едно място и форсирането на двигателя с над 2500 оборота не е препоръчително;
 • Автоматичните скорости работят със специално масло. То издържа на много високи и ниски температури, но е необходимо да се сменя редовно;
 • Режим паркиране се задава само и единствено при напълно спрял автомобил. В противен случай може да нанесете сериозни щети на скоростната кутия;
 • Някои автомобили с автоматична скоростна кутия имат функция за управление в зимни условия. Използва се само за шофиране върху заледен или хлъзгав път;
 • През зимате е добре двигателят да бъде подгрян за няколко минути или шофирането  да не е с повече от 50-60 км. в час в самото начало.

 

Какъв е разходът на гориво на подобен тип автомобили?

 

Безспорно един от най-важните въпроси, които вълнуват повечето шофьори, както и тези които имат намерение да си купят кола автоматик е, какъв е разходът на гориво. Преди да дадем отговор на този въпрос, ще ви запознаем с малко исторически данни.

 

Подобен тип автомобили съществуват от 50-те години на 20-ти век. По онова време разходът на гориво не е бил от особено значение, тъй като и цената му е била съвсем различна от тази днес. Първите коли автоматик са имали значително по голям разход на гориво, в сравнение с тези с ръчна скоростна кутия.

 

Днес обаче, технологиите са доста напреднали в това отношение и специализирани компютри изчисляват самото превключване на предавките. За разлика от автомобилите с ръчна скоростна кутия, при които човек решава кога е необходима смяна на предавките, при автоматичните трансмисии това се случва от компютъра и е автоматично. Съответно, двигателят работи в оптималния и оборотен диапазон и компютърът преценява кога да задейства смяна на скоростите и да избере най-ефективната предавка. 

 

От казаното дотук, можем да направим заключение, че консумацията на гориво при автомобилите с автоматична скоростна кутия остава нисък. Категорично те не харчат повече отколкото колите с ръчна скоростна кутия. С две думи една кола автоматик дава възможност за икономично шофиране. Длъжни сме да отбележим, че разходът на гориво зависи и от други фактори – дали шофираме в градска или извънградска среда, както и каква е скоростта на движение.

 

По-добри ли са от автомобилите с ръчни скорости?

 

Всеки, който е напът да направи решение за покупка на нов автомобил, се чуди дали автомобилите с автоматична скоростна кутия си заслужават и по-добри ли са от тези с ръчни скорости. Както всички други неща и те си имат своите предимства и недостатъци. Нека ги видим малко по-отблизо, за да можем да дадем категоричен отговор на тези въпроси.

 

Предимства на автомобилите с автоматични скоростни кутии

 

Едно от най-големите предимства, които имат подобен тип автомобили е, че не е необходимо постоянното натискане на съединителя при превключване на предавките. Освен това, когато потегляте при по-голям наклон, автомобилът не връща назад. Това от своя страна предотвратява възникване на инциденти. Друг плюс е, че една кола автоматик е идеална дои за неопитни шофьори. Вероятността тови вид водачи да повредят автомата е доста малка. Автомобилът с автоматична скоростна кутия е перфектния избор за шофиране в градски условия, особено когато трафикът е засилен и има задръствания. Тъй като превключването на скоростите става автоматично и процесът е автоматизиран, вероятността от човешки грешки са сведени до минимум. Колите автоматик имат редица  функции, които тези с ръчна скоростна кутия нямат. 

 

Такива са: 

 • Режим за шофиране в зимни условия (Winter, W, Hold или Snow); 
 • Икономичен режим (Eco) – спестява разхода на гориво при шофиране;
 • Авариен режим – позволява придвижването на автомобила на собствен ход до сервиз;
 • Спортен режим – Позволява бързо и пълно ускоряване на автомобила;
 • Режим Kickdown – Позволява двигателя да достигне по-високи степени на ускоряване при изпреварване.

 

Недостатъци на автомобилите с автоматични скоростни кутии

 

Един от съществените недостатъци, които имат автомобилите с автоматична скоростна кутия е, че изискват по-голямо количество трансмисионно масло в сравнение с тези с ръчна трансмисия. Освен това, тяхната поддръжка е по-сложна, а ремонтът по-скъп. Резервните авточасти на подобен тип автомобили също са с по-висока цена. За сметка на това обаче, се смята, че колите автоматик са по-издръжливи и вкарването им в бокса се случва доста по-рядко. Това се дължи на прецизната им електроника. 

 

Не можем да изразим мнение дали автомобилите с автоматична скоростна кутия са по-добри от тези с ръчна, но определено имат своите предимства. Както сами се убедихте, те са доста повече от недостатъците и определено можем да кажем, че автомата е добро предложение.

 

Покупката на кола автоматик е една доста добра инвестиция. Предимствата, които имат този тип автомобили, лесното и удобно шофиране и множеството допълнителни функции само доказват това твърдение. Дали да си купите такава кола обаче, зависи изцяло от вашите предпочитания.