Почти всеки човек, който има автомобил полага за него нужните грижи и иска той да е винаги в изправност и да изглежда добре. Една от най-най важните части на всеки автомобил това е амортисьора. Той оказва ключова роля за правилното функциониране и доброто управление на всеки един терен и при всяка една настилка. В днешния материал ще разгледаме в подробности какво е амортисьор и как да разберем дали е изправен.

Какво представлява амортисьора на автомобила?

Амортисьорът е ключова част в цялата система по окачване на един автомобил, а неговата ролята, най-генерално казано, е да осигурява доброто сцепление с пътната настилка, за да задържи и четирите гуми на земята. По този начин се гарантира пълното управление на колата и то при различни видове терени, дори и такива с големи наклони или неравни повърхности. След като осигурява добро сцепление с пътната настилка, ролята на амортисьора не приключва дотук. Той е отговорен и за това пътниците и водачът да не усещат неприятно и силно клатене дори когато автомобилът преминава през неравни, опесъчени или каменисти терени. Освен това, амортисьорът осигурява гъвкавата връзка между каросерията и самата кола с цел да се намалят натоварванията в купето и да се запази управлението и спирането дори и при непредвидени ситуации.

Има различни видове амортисьори, спрямо тяхното устройство и производител като се делят на еднотръбни и двутръбни. Еднотръбните амортисьори обикновенно работят с газ под високо налягане и при тях има една тръба, която се охлажда бързо, защото е изложена на външните атмосферни влияние. Недостатъкът на тези видове амортисьори е, че при повреда на тръбата те стават неупотребявани.
Двутръбните амортисьори могат да бъдат маслени и газови. Газовите се използват при леки и лекотоварни автомобили и предотвратяват износването на окачването. Маслените амортисьори функционират само с масло, а в горната си част съдържат азотен газ. Подходящи за градски тип автомобили и за къси разстояния.

Как да разберем дали амортисьора на автомобила ни е в изправност?

В общия случай проблемите с износените амортисьори идват изведнъж, а човек се чуди дали не е могъл да разбере за тях малко по рано. Истината е, че има някои отличителни белези, които могат да ви подскажат за това дали вашите амортисьори са в изправност или вече са износени. Нека видим кои са те:

1. Спирачният път

Той е и първото нещо, което издава за наличен проблем с амортисьорите. Наблюдавайте внимателно в продължение на дни спирачния път. Ако е необичайно голям, то най-вероятно става въпрос за проблемни или износени амортисьори.

Вижте също и статията Защо се изкривяват спирачните дискове

2. Отклонение на автомобила в едната посока при движение

Друг признак, който говори за проблеми с амортисьорите това е всяко едно нецеленасочено отклонение на автомобила в една или друга посока при движение. Ако усетите нещо подобно докато шофирате, непременно се консултирате със специалист, който да ви даде конкретни насоки или да поднови самата част с нова.

3. Проверете гумите

Проверете гумите, и четирите. Проблемни или износени предни и задни амортисьори оказват влияние на сцеплението, а от там и на сигурността, защото може да се причини скок на колелата дори и върху гладки пътни настилки и терени. Най-лесният начин да направите проверката е като натиснете надолу от всички ъгли на спряло превозно средство. Ако амортисьорите са наред, колата ще отскочи и веднага ще спре. Износените амортисьори ще предизвикат продължаващ отскок на гумите.

Не забравяйте, че профилактиката, както и редовните технически прегледи са в основата на това да поддържате не само амортисьорите, но и целият автомобил в отлично и здраво състояние. От това зависи не само комфортът, но вашето здраве. Ако имате нужда от смяна на амортисьори или други части, знайте, че качествени такива на различни марки автомобили ще намерите в нашия онлайн магазин. Ако път се затруднявате в избора си, нашите сътрудници са готови да отговорят на всеки ваш въпрос. Може да посетите и нашия физически магазин.