Почти няма активен шофьор, който да не е наясно, че има, и то съществена разлика между летните и зимните гуми. Ако попитате някой от тях обаче, със сигурност ще попаднете и на такия, които не са особено наясно. В тази статия ще разгледаме точно това – какви са характеристиките на видовете фуми, каква е разликата между летните и зимните и нa базата на какви фактори се определя тяхната цена. Продължавайте да четете, обещаваме, че ще ви е много полезно и интересно.

 

Характеристики

 

Използването на летни и зимни гуми през годината не е някакъв маркетингов трик, а нещо изключително важно. Смяната на различните гуми в различните сезони, е валидна само за хора, които обитават държави и територии с екстремен климат. 

 

България е такъв тип страна. Лятото температурите на въздуха могат да достигнат на места до 35 градуса, а температурата на асфалта дори е в пъти по-висока. Зимата пък е студена и често наблюдаваме температури под 0 градуса. Имаме дни с обилни снеговалежи, участъци със заледяване и снегонавявания, мъгли и т.н. С две думи, няма как в тези две коренно различни обстановки, да използваме едни и същи гуми. Ако обитавате региони, в които средната температура на въздуха е една и съща през цялата година, то тогава няма да имате нужда от смяна на гумите. Във всеки друг случай, това е абсолютно задължително.

 

От една страна, това не е добре за самия автомобил, който използваме. От друга е опасно за живота и здравето както на водача, така и на пътниците в колата. Съществуват фундаментални разлики между летните и зимните гуми, не само във вида на грайфера, но и в тяхната структура. Защото са изработени и предназначени да се използват в различни атмосферни колебания. Малко по-надолу ще видим и какви точно са разликите между двете.

 

Каква е разликата между летните и зимните гуми?

 

Както казахме по-горе има много големи и съществени разлики в зимните и летните гуми. Ако нямаше такива, щяхме да използваме едни и същи през цялата година. Нека видим с какво се характеризират летните и с како зимните и да се опитаме да направим разлика между тях.

 

Зимни гуми

 

Зимните гуми съдържат по-голямо количество естествен каучук. Това ги поддържа устойчиви и гъвкави в студените зимни условия. За разлика от летните, които се втвърдяват доста бързо, зимните гуми са най-ефективни при температури под 7 градуса. Нещо много важно, което трябва да имате предвид е, че колкото по-меки са те, толкова по-добро сцепление между гумата и пътната настилка се получава. Това от своя страна подобрява управлението и контрола над автомобила. Съветваме ви зимата да не шофирате с прекалено твърди гуми.

 

Ламелите са малки напречни нарези в грайфера на гумата. Зимните гуми имат хиляди такива и в пъти повече, отколкото имат летните гуми. Тяхната роля е да осигурят добро сцепление. През зимните месеци имаме особена нужда то да е добро. Ламелите в зимните гуми разпръскват водата, предотвратяват аквапланинг, способстват за преминаване през сняг, киша и др.

 

Освен това зимните гуми имат по-дълбока шарка на протектора. Това осигурява добрата проходимост на автомобила в сняг и помагат той да се задвижва напред през заснежени участъци.

Зимните гуми обаче, са доста по-шумни от летните.

 

Летни гуми

 

Летните гуми също са изработени от каучук, но за разлика от зимните количеството на естествения такъв е в пъти по-малко. Под 7 градуса, каучуковата смес започва да се втвърдява и да става по-чуплива. При по-високи температури сместа омеква, за да може да се адаптира както към сухи, така и към мокри пътни настилки.

 

Летните гуми имат по-малко ламели за разлика от зимните. Въпреки това те имат специално проектирани ленти, които ограничават аквапланинга. Това ги прави подходящи за използване и в сухо и мокро време.

 

За разлика от зимните, летните гуми има по-опростена шарка на протектора. Това гарантира отличният спирачен път и управление са самия автомобил.

Едно доста сериозно предимство, което имат летните гуми пред зимните е, че осигуряват по-нисък разход на гориво. Това се дължи на факта, че имат по-ниско триене.

 

Може ли да се използват зимните гуми през лятото и обратното?

 

Вече загатнахме, че по нашите ширини няма как едни и същи гуми, с едни и същи характеристики, да се използват целогодишно. Все пак обаче, законодателството в България позволява шофирането с летни гуми през зимните месеци, ако грайферът е с минимум 2 мм дълбочина. Имайте предвид обаче, че самите гуми ще се износят много по-бързо. От друга страна нивото на сигурността драстично спада, рискът от загубата на контрол е много по-голяма, а това може да доведе до ПТП.

 

Подобна е ситуацията при използване на зимни в летни условия. Както вече споменахме, те имат много по-голямо количество естествен каучук в съдържанието си. За студено време са идеални, но при високи температури не могат да се справят ефективно с разсейването на топлината. Именно поради тази причина рискът от спукване на някоя гума и загуба на контрол върху автомобила е доста по-голям. 

 

Освен това, ако използвате зимни гуми през лятото ще намалите техния живот с около 60% и разходът на гориво ще ви е доста по-голям.

 

Не си заслужава да поемате риска и да шофирате нито зимни гуми през лятото, нито летни гуми през зимата.

 

Как се определя цената на гумите?

 

Цената на гумите, без значение дали се касае за зимни или летни, се формира от няколко неща – спирачен път, управляемост, ниво на шум, реакция при мокра и суха настилка, диаметър, дали са нови или втора ръка и т.н. Има гуми от клас А до клас G. Имайте предвид, че разликата в спирачния път между гуми клас A и G може да бъде до 30%. При скорост от 80 км. в ч. това означава, че спирачния път на по-ниския клас гуми може да се окаже с до 18 метра по-дълъг.

 

Ако ви предстои покупка на гуми, ви съветваме, да си купите нови такива и то да гледате такива, които са висок клас. Автомобилните гуми са изключителна важна част от автомобила и ви осигуряват сигурността по време на път. От това по-важно няма. Не правете компромиси с качеството и сигурността, за сметка на парите, които ще ви се наложи да платите за едни наистина добри гуми.

 

Винаги проверявайте датата на производство и т.нар. срок на годност. Тези символи са изобразени са на гумите.

 

Ние предлагаме голямо разнообразие от най-различни марки автомобилни гуми премиум клас – Michelin, Pirelli, Tigar, GoodYear, Hankook и др. Това определено са утвърдени марки, които са се доказали в годините със своето безупречно качество, устойчивост и сигурност на пътя.

 

Не е необходимо да се лутате между стотиците модели, които предлагаме. Ние имаме доста добра търсачка. А ако се чудите към кой модел да се насочите, винаги може да използвате лайф чата на сайта ни. Нашите любезни консултанти ще ви отговорят своевременно.