Всички активни шофьори са наясно, че гумите на автомобила е необходимо да се сменят два пъти в годината. Веднъж преди началото на зимния сезон, и веднъж преди началото на летния. Изборът на автомобилни гуми, които да са подходящи едновременно за зимни и летни условия, никак не е подходящ. Това от една страна не е безопасно, а от друга води и до бързото им износване. И докато единия чифт се използва в момента, то другият стои в някой гараж или мазе. Как правилно да се грижим за гумите, ще разберете, ако продължите да четете.

Гуми с джанти

 

Някои собственици на автомобили освен, че сменят гумите си два пъти годишно, но и сменят и самите джанти. Разбира се за това си има напълно логично и рационално обяснение. Така например лятото е по-добре да се шофира с алуминиеви джанти, а зимата е по-добре те да са стоманени. Причината е, че алуминиевите много лесно могат да се повредят от лугата.

Най-общо казано гумите с джанти могат да се съхранявани по два начина. Първият вариант е да се закачат на куки за самите джанти. Вторият е да бъдат подредени хоризонтално една върху друга на проветриво, но все пак сухо място. Подредени една върху друга се получава най-добрата грижа за гумите, тъй като се предотвратява деформация. Ако обаче не разполагате с достатъчно място или мислите да ги наредите вертикално и една до друга, по- добре помислете за друга опция. По този начин рискувате да нанесете щети на гумите и те да се се се изкривят доста по-бързо от очакваното.

 

Гуми без джанти

 

Въпреки, че има хора, които освен гумите сменят и джантите, все пак по-често срещано е да се свалят само гумите. Грижата за гумите, които са без джанти е точно обратната на тази за гуми с джанти. Не е добра да ги закачате, защото рискувате те да се деформират. Същото правило важи и ако ги наредите някъде хоризонтално една върху друга. Най-добрата грижа за гумите без джанти е ако ги подредите вертикално една до друга на хладно и устойчиво от вятър и студ място. За да избегнете изкривяване и деформация е добре през 2-3 седмици да ги завъртате и размествате. Ако прилагате тези прости трикове, ви уверяваме, че ще удължите експлоатационния живот на вашите гуми.

 

Начин на съхранение

 

Освен, че е важно да се сменят летните гуми със зимни в началото на зимния период, както и обратния процес преди началото на лятото, е важно и правилното съхранение на гумите, които не се използват. Никак не е желателно гумите да се съхраняват на открито. Това важи както за съхранението на летните, така и на зимните гуми. Лятото, силната слънчев светлина и топлина, може сериозно да деформира и увреди гумите. През зимата, силният вятър, студ и сняг също оказват неблагоприятно влияние на автомобилните гуми. 

 

За предпочитане е да изберете проветриви места, без пряка слънчева светлина, които са прохладни. Избягвайте да съхранявате вашите автомобилни гуми в близост до печки, радиатори и всякакви други източници на топлина. Постарайте се да си осигурите проветриво, но все пак сухо място. Прекомерната влага също не е добър съюзник в правилната грижа за гумите на автомобила. Дръжте гумите далеч от всякакви химикали, химични съединения и взривоопасни течности. Ако не разполагате със собствено помещение, то много сервизи предлагат като услуга съхранение на гуми целогодишно. Дори и да се спрете на тази опция, все пак обърнете внимание дали са спазени всички препоръки за правилно съхранение.

 

Преди да преберете гумите си за конкретния сезон ги почистете добре от прах, кал и камъчета. По този начин ще удължите техния експонационен живот, а и ще можете да поддържате колата си в добро състояние.

 

Полезни съвети

 

Както стана ясно правилната грижа за гумите както през летния, така и през зимния период е от особено значение. Това е важно не само за да си осигурите дълъг експлоатационен живот на гумите, но и за вашата безопасност при шофиране. Ето и няколко съвета, които биха ви били от голяма полза:

 

Правилно напомпани гуми

 

Едно едно важните неща е винаги гумите да са напомпани правилно. С понижаването на температурата на въздуха в околната среда, пада и налягането на гумите. Така например, ако при 20 градуса гумата е напомпана с 2,4 атмосфери, то при -20 градуса, налягането ще падне до 1,9 атмосфери, което си е сериозна разлика. Ниското налягане в гумите през зимата е подходящо само в случаите когато ще се шофира през сериозни снежни терени. Когато минавате от летни на зимни гуми, напомпайте гумите с 0,2 до 0,5 атмосфери над предписаното от производителя. Със своя престой те спадат, а и по този начин ще се компенсира свиването на газовете при минусовите температури. Освен това, ще си осигурите и добро сцепление с асфалта. 

 

Проверявайте датата на производство при всяка смяна

 

Когато правите смяна на гумите, винаги проверявайте датата на производство, която е изписана отстрани. Може да ви се струва странн, но и гумите имат срок на годност и препоръчително време, в което могат да се използват и това да е безопасно. Този срок по стандарт е между 5 и 10 години, четирите символа, изписани на гумите, показват седмицата и годината на производство. Дори и да съхранявате вашите гуми правилно, те все пак те се износват с времето и това е съвсем нормален процес.

 

Проверете грайферите и износването

 

В продължение на това, че трябва да следите кога са произведени вашите гуми, е добре и при смяна да правите проверка на дебелината на грайферите. По закон у нас минималната дълбочина на грайфера е 1,6 мм. Истината обаче че, че препоръчителната минимална дълбочина на грайфера на зимна гума е 4 мм., а на лятната – 3 мм. Всяка гума си има маркер за износване, който показва минималната дълбочина на грайфера, според указанията на производителя. Когато достигнете този грайфер е необходимо своевременно да сменете гумите. Дълбочината и размера на грайфера не е единственият фактор, за който трябва да внимавате.  Съветваме ви редовно да правите правите проверка за следи от друг вид износване износване и наранявания на самата повърхност.

 

При покупка на гуми

 

Ако ви предстои да купувате нови гуми за вашия автомобил, нашият съвет е да изберете нови такива, а не използвани или рециклирани. По този начин ще си гарантирате не само по-дългия експлоатационен живот на самите гуми, но и вашата сигурност и безопасност на пътя. Чисто новите гуми не могат да се сравнят с качество и издръжливост с тези, които вече са били употребявани. Не правете компромиси с качеството и цената, особено когато става въпрос за вашето здраве и безопасност.

 

Добрата и правилната грижа за гумите е от особено значение за това не само колко време ще издържат вашите гуми и колко сезона ще ги използвате. От това зависи и безопасността и сигурността на пътя по време на шофиране. Ако се грижите правилно за вашите гуми, спазвате указанията на производителя, редовно следите износването им и ги съхранявате по правилен начин, ще си осигурите дълъг експлоатационен живот и безпрецедентен комфорт и безопасност на пътя