Съвременните автомобили понякога се оказват скъпо удоволствие за шофьорите – смяна на зимни и летни гуми, застраховки, такси за паркиране, винетки и др. Най-голямото перо от всички разходи обаче, си остава горивото. В днешно време цената му никак не е евтина, а дори има тенденции за нейното покачване в бъдеще. И тъй като това е една много интересна и вълнуваща всички активни шофьори тема, днес ще съсредоточим вниманието си върху нея. Продължавайте да четете, защото ще ви дадем няколко безценни съвета за пестене на гориво.

 

Всеки автомобил има предварително изчислен от производителя среден разход на гориво. Тези стойности са различни при шофиране в градски и в извънградски условия. Доказано е обаче, че този стандартен среден разход на гориво може да намален с до 20% ако управлявате автомобила правилно и се придържате към някои основни правила. Следващите няколко съвета за пестене на гориво ще ви помогнат много.

 

Използвайте висококачествени масла и течности

 

Едно от основните правила ако искате да си спестите гориво е да използвате масла и течности с високо качество. Доброто спазване на буталата на двигателя води до безпроблемната му работа, а от там и разходът на гориво спада. Освен това, добре е редовно да сменяте маслото имено поради същата причина. Все пак то намалява триенето, предпазва двигателя от корозия и предпазва вътрешните компоненти здрави. Съобразете се с изискванията на вашия производител при избора на масло. Не забравяйте, че инвестицията в по-скъпи и качествени масла и течности определено ще ви се отплати в дългосрочен план. 

 

Може да разгледате предложенията ни за различни видове масла за автомобил в нашия онлайн магазин.

 

Опитайте се да намалите товарите на автомобила

 

Всеки допълнителен товар в автомобила, както и всякакви приспособления закачени на него, повишават разхода на гориво. Ако имате закачено ремарке или полуремарке, или сте закачили уред на тавана на автомобила, по-добре ги махнете ако нямат отношение с вашето пътуване към конкретния момент. Допълнителните товари, всякакви багажи, ненужни инструменти и други, също, увеличават разхода на гориво при шофиране и ако нямате нужда от тях, най-добре се лишете от тях. Това е един от онези съвета за пестене на гориво, които много хора подценяват, но е от съществено значение. Премахвайки излишните товари от автомобила, работата на двигателя ще бъде значително облекчена, а това от своя страна ще ви спести средства при следващото зареждане.

 

Изключвайте двигателя при престой на място

 

Доста хора не обръщат особено внимание на този факт, но по време на престой на автомобила за по-дълго време се изхабява значително количество гориво, което буквално отива на вятъра. В общия случай, изхабеното гориво се равнява на шофиране на автомобила за поне няколко минути (5 или 10 – в зависимост колко дълъг е вашият престой). Именно поради тази причина, един от нашите 5 съвета за пестене на гориво е именно да изключвате двигателя на колата при по-дълъг престой на едно място. Освен, че ще си спестите средства, другият плюс от това действие е, че предпазвате до известна степен околната среда от това да разпространявате изгорели газове в атмосферата. Ако престоят ви е кратък, тогава не е необходимо да изгасяте двигателя. Това обикновено се случва при чакане на светофар с кратка смяна на командите за движение.

 

Ограничете скоростта при шофиране

 

Високите скорости са точно обратното на пестене на гориво. Колкото по-висока е скоростта, с която се движите, толкова по-голям е разходът на гориво и това се забелязва предимно в извънградското и междуградско шофиране. Повечето автомобили имат определена скорост и предавка, при която колата се движи в най-ефективния си диапазон. При тази скорост двигателят изпълнява една главна функция, а именно – да преодолява въздушно съпротивление и триенето между пътя и автомобилните гуми. Плавното превключване на предавките от по-ниска към по-висока също е от особено значение за това какъв ще е разходът ви на гориво.

 

Бонус съвет: Ако вашият автомобил е сравнително нов и има функцията “Круиз Контрол”, използвайте я. Тя поддържа постоянна скорост на колата като подава и отнема газта при необходимост. Имайте предвид, че съвременните технологии и електроника винаги подбират най-доброто съчетание между предавка и скорост на движение по пътя.

 

Повишете налягането в автомобилните гуми

 

Един друг много добър съвет за пестене на гориво е да повишите налягането в гумите. Когато те са прекалено меки, на двигателя му е трудно да справи с всички препятствия и му е необходима повече енергия, за да се осъществи ходът. Именно поради тази причина ви съветваме да напомпате гумите си достатъчно добре, като разбира се се съобразите с техническите указания и не ги надвишавате.

 

Освен, че е важно гумите да са твърди и с повишено налягане, за да си спестите гориво, много важно е какви точно са те. Съобразете се със сезона навън и шофирайте само и единствено с автомобилни гуми за конкретните метеорологични условия. Зимни гуми – през есента и зимата, летни гуми – през лятото и пролетта. С правилно подбрани гуми от вашаа страна разходът ви на гориво може да падне с до 5 литра на 100 км.

 

Освен това, може да се постараете да спестите ток. Във всеки автомобил има всякакви електрически и електронни уреди, които работят с помощта на генератор. Той от своя страна работи с помощта на двигателя, който черпи енергия от горивото в автомобила. Ако искате да си спестите гориво, не включвайте някои от джаджите, от които нямате нужда в момента или ги спирайте веднага когато приключите работа с тях.

 

Надяваме се, че описаните по-горе съвети за пестене на гориво ще са ви от полза. Придържайте се и спазвайте всички тях и сами ще забележите как разходът ви на гориво значително спада по време на шофиране на дълъг път.