Най-важният компонент в цялата спирачна система, това е спирачна течност. Нейното количество и качество трябва да е отлично. В противен случай спирачната система не може да изпълнява правилно функциите си, а това е изключително опасно за живота и здравето на пътните и шофьора по време на пътуване. В следващите редове ще разгледаме защо и кога се налага смяна на спирачната течност и можем ли сами да се справим с тази задача.

 

Защо и кога се налага да се прави смяна на спирачна течност?

 

Най-често срещаната причина за това защо е необходимо да се прави смяна на спирачна течност, това е, че с времето тя поглъща влага. В резултат на което тя започва да кипи при по-тежък режим на работа и продължително спиране. Принципно качествената спирачна течно би следвало да има висока точка на кипене. След продължителна употреба обаче се поема прекалено голямо количество влага от атмосферата и се налага смяна. Наличието на влага е предпоставка за образуване на ръжда по отделните части в спирачната система. Освен това, ако дълго време не сте сменяли своята спирачна течност, тя може да се замърси. Замърсената течност не изпълнява добре функциите си и трябва да бъде сменена незабавно.

 

Има няколко ключови момента, които са от особена важност за това да разберете кога е станало време да смените своята спирачна течност в автомобила с нова. Ето и кои са те:

 

 • Когато е изтекъл експлоатационния срок, който е предписан от производителя;
 • При наличие на въздух в спирачната система;
 • При попадане на вода в спирачната система;
 • Ако течността е потъмняла, замърсена, или в нея има утайки и примеси;
 • При смяна на спирачни маркучи, тръбопроводи или други части на спирачната система.

 

Имайте предвид, че спирачната течност става негодна, ако в нея има влажност от 3-4%. Влажната течност започва да кипи, а това води до отказ на спирачките на автомобила, което е изключително опасно.

 

На колко време е добре да се сменя спирачната течност?

 

Един от основните въпроси, които много хора си задават е на колко време е добре да се сменя спирачната течност на автомобила. Обикновено се твърди, че смяната трябва да се извърши на около 2-3 години или когато е направил пробег от 50 000 километра. Не винаги обаче нещата стоят така и често смяната на течността е строго индивидуална за всеки вид автомобил и зависи от много фактори. 

 

Така например всеки производител сам определя ориентировъчно време на което е добре да се сменя спирачната течност. Хубаво е да се съобразите с това правило. Начинът, по който шофирате автомобила си също оказва влияние на това колко често ще ви се налага да правите смяна на спирачна течност. Ако твърде често използвате рязко натискате на педала на спирачките, времето определено ще се съкрати. Имайте предвид, че по-старите автомобили имат нужда от по-честа смяна на спирачната течност, за разлика от съвременните и новите модели. 

 

Видът и състава на самата течност също оказват влияние за това колко често ще ви се налага да я сменяте. Съветваме ви да избирате качествени продукти и добре да четете етикетите и да се запознаете със съдържанието на течността преди да я използвате.

 

Може да прочетете нашата статия: Какво е спирачна течност и как да изберем най-подходящата такава?

 

Как се сменя спирачна течност – можем ли сами?

 

Най-правилният, безопасен и прецизен начин за смяна на спирачна течност е в автосервиз. Все пак в сервиза има необходимото оборудване и самата смяна ще се случи по правилния начин, без излишни съпътстващи неприятности. Ако все пак решите сами да се справите с това, то методите са два –  пълно източване на старата спирачна течност и зареждане с нова или постепенно доливане и източване на старата течност.

 

Преди да пристъпите към смяна на спирачна течност, трябва да си подсигурите достъп до спирачния цилиндър на всяко колело. Освен това, осигурете си достъп и до казанчето за спирачна течност, което се намира на спирачната помпа. За целта най-добре е автомобилът да се намира на подемник.

Преди да пристъпите към действие, имайте предвид, че спирачната течност е силно агресивна и може да повреди гумите, боята, окачването и спирачните механизми. Именно поради тази причина бъдете много внимателни, използвайте ръкавици и си осигурете безопасен начин на работа. 

 

Смяна на спирачната течност чрез източване

 

Първата ви стъпка е да поставите на щуцера на всеки спирачен цилиндър по един прозрачен маркуч, който да отвежда в прозрачна бутилка. Целта на това упражнение е  да се следи процеса и да се предпазят отделните детайли от попадане на спирачна течност върху тях. 

Това, което ви е необходимо е ключ за отваряне на пробките на спирачните цилиндри и един литър нова спирачна течност. Освен това е нужно да се свали капачката за казанчето на спирачна течност. 

Ето и конкретните стъпки, описани в тяхната последователност. Нужно е да ги следвате стриктно, една след друга:

 

 • Поставете маркучи на всеки един от спирачните цилиндри и обезвъздушете пробките и на четирите цилиндъра, за да може спирачната течност да изтича в поставените за целта прозрачни бутилки;
 • Когато изтече спирачната течност в казанчето се налива новата. Тя се разпределя по спирачния контур чрез помпане на педала на спирачката. След като спирачната течност започне да прелива от  щуцера на спирачния цилиндър, то той се затваря. Повторете процедурата и с четирите спирачни цилиндъра;
 • След като смените спирачната течност с нова задължително обезвъздушете. За да направите това натиснете  спирачния педал 3-4 пъти, а след това го задръжте. Обезвъздушаването трябва да се извърши на всички спирачни цилиндри един след друг последователно.

 

При този метод на смяна на спирачната течност новата и старата течности не се смесват. Много е важно обаче, да не забравите да изпълните обезвъздушаването на системата. 

 

Смяна на спирачната течност чрез доливане

 

При този този спирачната течност се източва постепенно от системата, като в същото време се долива с нова. Не се налага обезвъздушаване на спирачната система. Единственият недостатък е, че може да се влоши качеството на новата течност като се премеси със старата. Ето и всички стъпки:

 

 • Отвъртете пробките за обезвъздушаване като натискате педала на спирачката до изтичане на течността. След това веднага го затворете, за да не влезе в системата въздух;
 • Налейте спирачна течност и отново натиснете и отпуснете предала на спирачката до потичане на чиста спирачна течност;
 • Започнете с лявото дясно колело и повторете процедурата на всички останали колела на автомобила ви;
 • След като приключите проверете състоянието на педала на спирачката. Той трябва да се движи плавно и да е в състояние да спира както в горно, така и в долно положение;
 • Последната стъпка е да допълнете спирачна течност до необходимото ниво в казанчето и да го затворите.

 

Смяната на спирачна не е особено лесна, но не еи много трудна задача. Желателно е все пак, ако мислите, че няма да се справите сами да се доверите на специалити в областта. Освен това, извършването на смяната в сервиз ще ви спести както много време, така и ще получите гаранция за прецизно свършена работа. 

Ние в AutoFix24 можем да ви препоръчаме добри и съвестни майстори. Амо имате нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас по телефона или на нашата фейсбук страница.