Всеки активен шофьор е наясно, че за да поддържа автомобила си в добро състояние трябва да се грижи за всяка една част. От изключителна важност е да се прави профилактика на спирачната система и съдържаща се в нея спирачна течност. В днешния материал ще разгледаме какво представлява тя, какви видове спирачна течност има и как да изберете правилната за вас.

 

Какво представлява спирачната течност?

 

Спирачната течност е най-важният компонент в цялата спирачна система. Ако нейното количество в системата е недостатъчно, или тя е замърсена, няма да може да върши ефективно работата си. На практика автомобила остава с неизправна спирачна система, а всички знаем, колко опасно е това.

 

Най-общо казано спирачната течност е вид течност, която служи за предаване на хидравличното налягане към спирачната система и за прехвърлянето на сила от основния цилиндър към колесните цилиндри. Иначе казано, когато настъпите педала на спирачката, течността се придвижва от освния цилиндър към спирачните апарати, спирачните дискове се притискат и хода на автомобила намалява, а след това и спира.

 

Всяка спирачна течност функционира при високо налягане и високи температури. За да изпълнява ефективно функцията си, тя трябва да притежава няколко основни характеристики:

  • Висока точка на кипене – изключително важна характеристика, която ако липсва ще настъпи кипене при по-ниски температури. Вследствие на това се образуват мехурчета, въздухът се сгъстява, спирачната система ще компресира този въздух и целият спирачен процес ще се забави;

 

  • Свиваемост на течността Ако спирачната течност се свива прекалено много, то главният цилиндър няма да може да генерира достатъчно високо налягане и спирачките няма да се задействат;

 

  • Постоянно ниво на вискозитет Спирачната течност трябва да остане в постоянни нива на вискозитет при различни температури. Той се определя при  температура от + 100 и при – 40 градуса по Целзий и да отговарят на Федералния стандарт за безопасност на автомобилите – FMVSS № 116 DOT;

 

  • Ниски нива корозивност – Спирачната течност е в постоянен контакт с метални елементи, затова трябва да има ниски нова на корозивност. Съвременните спирачни течности са такива.

 

Как да изберем спирачна течност?

 

За да изберете най-подходящата спирачна течност,  трябва да сте наясно с обозначенията, изписани на бутилките в магазинната мрежа. Нека видим какви видове, марки и модели спирачни течности съществуват.

 

Видове спирачна течност

 

Всеки вид спирачна течност, който ще срещнете в магазинната мрежа би следвало да има обозначението DOT. Както вече стана ясно DOT е съкращение от Департамент на транспорта на САЩ. Той въвежда специални стандарти, на които трябва да отговарят всички течности за спирачки. Може да срещнете различни класове – DOT 3, DOT 4, DOT 5 и DOT 5.1. Числото в това изписване означава точката на кипене.

 

DOT 3 е спирачна течност с гликолов етер, издържаща както на много ниски, така и на много високи температури, без да кипи. Има жълт кехлибарен цвят и мисис на гликол.

 

DOT 4 е подобна на DOT 3, но има по-висока и по-стабилна точка на кипене. Нейната база е на гликол етер, но съдържа иборатни етери. Предназначена е за високопроизводителни автомобили.

 

DOT 5 e разработена на основата на силикон. Основната ѝ характеристика е, че не поема вода и влага, което я прави спирачната течност с най-дългия експлоатационен живот. Освен това има висока точка на кипене и подобрява корозионната устойчивост на елементите в спирачната система.

 

DOT 5.1 има висока точка на кипене и по-нискът вискозитет. Недостатъкът ѝ е, че абсорбира влагата от атмосферата.

 

Спирачните течности от клас DOT 3, DOT 4 и DOT 5.1 могат да бъдат смесвани при необходимост и взаимозаменяеми. Що се касае конкретно до DOT 5, то ако използвате такава, задължително трябва да подновите със същата. 

 

Популярни марки спирачна течност

 

Потребителската нагласа е да се купува само качествени марки спирачна течност от надеждни производители, които с времето са се доказали като такива. Motul е един такъв френски производител, който се слави с производството на доста качествени масла, смазочни продукти и спирачни течности. Този бранд може би е световен лидер в производството на такива продукти и определено е надежда. 

 

Ferodo е британски премиум бранд, който предлага висококачествени продукти и при това на изгодни цени. 

 

Valeo е друга френска компания, която може да се похвали с богато портфолио и широка гама продукти, масла, течности и др. Изключително иновативни, а що се отнася до ценовия клас, те по-скоро са в средния такъв.

 

Има още много и най-различни марки спирачни течности на пазара. Тези трите са едни от най-известните и най-предпочитаните от шофьорите. Тях и още други марки спирачни течности ще намерите в нашия онлайн магазин, при това на доста изгодни цени.

 

Как да изберем течността според вида на автомобила?

 

Както стана ясно, има много марки спирачна течност на пазара. Важното в случая обаче е не коя от тях ще изберете, а дали тя притежава необходимите качества и характеристики.

 

Изборът на спирачна течност според вида на автомобила, зависи само и единствено от това какви са препоръките на производителя. Съветваме ви да се поинтересувате и да се придържате към тях, особено ако искате да направите възможно най-добрия избор. 

 

Най-важно е когато избирате спирачна течност тя да отговаря на всички характеристики като: температура на кипене, антикорозионни свойства, добри смазващи свойства, постоянни нива на вискозитет и свиваемост на течността. Ако всички тези качества са налице, значи имате един страхотен продукт, който може да използвате без никакви опасения.